Летящият асансьор. Магическият кабинет

 

Авелко стои с часове на дигата в родното си градче и гледа с копнеж корабите, заминаващи по далечния и непознат свят. Работата му през лятото също е свързана с пътуване – но от първия до четвъртия етаж на унивесалния магазин и обратно, защото Авелко е момчето за асансьора.

Погледът му често се спира върху зеленото пето копче, което му е забранено да натиска. И когато все пак го прави, асансьорът полита стремглаво в небето. Започва най-невероятното приключение в живота на момчето и на тримата му случайни спътници, което ги отвежда в Ню Йорк, в страната Перугона, в Нова Зеландия... А там им се случват неподозирани неща...

---

Общите приключения и премеждия са сприятелили Авелко и неговите спътници – учителката по пеене госпожица Клатерхун, търговеца господин Тюмп и съседското момиче Лаура. Скоро след завръщането си те отиват заедно на градския панаир, на който показват изкуството си укротители на диви животни и всякакви фокусници и вълшебници.

Лаура решава да влезе в „магическия кабинет“ на професор Пински, в който хората изчезват и отново се появяват. Ала номерът на фокусника се оказва реалност и Лаура наистина изчезва, безследно!, за ужас на самия професор. Четиримата приятели се впускат в търсене на следи и попадат в клетката на тигри, на прашасалия таван на изоставена мелница, в лапите на крадци...

Кратка информация за автора:

Ани М. Х. Шмит, детската авторка, поставяна от специалистите наравно с Астрид Линдгрен, става майка на 39 години. Появата на малкото ѝ синче е стимулът писателката да започне да пише за деца и само за деца. А произведениятa ѝ скоро покоряват малките читатели не само в родната Нидерландия и й носят многобройни награди, включително медала „Х. Кр. Андерсен“ – „Малката Нобелова награда“, която ѝ връчва лично Астрид Линдгрен.

Кратка информация за илюстратора:

Тхе Тьонг-Кхинг (р. 1933 г.) е илюстратор на детски книги, базиран в Нидерландия. Роден е в Индонезия, посещава Института за изкуства Seni Rupa в Бандунг и се мести в Нидерландия през 1956 г. Като дете се интересува от „Тарзан“ на Едгар Райс Бъроуз. Тхе печели наградата „Златен молив“ три пъти (голяма нидерландска награда за детска книга), а през 2005 г. и наградата Woutertje Pieterse за най-добра нидерландска детска книга за книгата си „Къде е тортата?“ – картинна книга, номинирана и за немската награда за младежка литература през 2007 г.

Кратка информация за преводача:

Василка Ванчева завършва „Немска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работи като редакторка в издателство „Отечество“ и „Народна култура“. През 1992 г. основава „Емас“, което ръководи и до днес и в което работи като преводачка и редакторка на отделни заглавия. Член на КС и УС на Асоциация „Българска книга“ в продължение на 14 години, където натрупва значителен опит в организацията, реализацията и контрол на мащабни кампании, инициативи и в комуникация с национални и международни институции.

Още книги от поредицата:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.