Родители и учители работят заедно, за да отгледат четящи деца – слънца в Пловдив

Калинка Русалова е от учителите, които зареждат околните с жизнерадостната си усмивка и положителна нагласа към живота. Тя е дългогодишен познайник на екипа ни, а сега ще имаме удоволствието да Ви я представим в ролята на ръководител на Читателски клуб „Деца – слънца“ при ОУ „Васил Левски“ – Пловдив, част от мрежата от клубове „Бисерче вълшебно“. 

Започнахме клубната дейност с онлайн-четене на книгата „Приказка от два свята“ от Никола Райков. До този момент учениците не бяха чели книга от бялата дъска. Всички се справиха прекрасно. Избрахме си име на читателския клуб – „Деца – слънца“. Това всъщност е и името на класа ни. Запознах учениците с дейността на читателския ни клуб.  Много се впечатлиха от ревютата и рекламата на книга, които ни предстоят да направим в следобедните часове. Поставих им задача да потърсят кратки поучителни истории. Много бързо се ориентираха към басните. Децата споделяха мъдри мисли и цитати за доброто и злото, приятелството, живота.

Обичат да четат книги от български автори. В момента четем „Български исторически приказки и легенди“ от Любомир Николов.

Впуснах се в предизвикателството за създаване на читателски клуб от мрежата на „Бисерче вълшебно“ с известна доза притеснение, защото нямахме нито една от изброените книги в категория „Изследователи“. Споделих с родителите и само след няколко дни майката на Иван Милчев ни донесе няколко от номинираните заглавия в категорията – „Лети, лети слон“, „Шумът на върбите“, „Български исторически приказки и легенди“„Аз, котаракът Шеви и най-младият дядо на света“. 

В нашия клас учениците разиграха томбола за коледни подаръци. Щастливи сме да споделим, че някои от коледните изненади ще бъдат книги. Това не е само решение на родителите им, но и лично тяхно.

Учениците ни заслужават да четат актуални за тяхната възраст и интереси книги. Те са читатели с мнение и не пропускат да гласуват в „Бисерче вълшебно“. Старая се всеки четвъртък да осигурявам време за дейностите в читателския клуб. Забелязах, че се засили интересът към четенето. Децата започнаха да се събират се все по-често на малки групи, за да обсъждат какво им е направило впечатление, четяха откъси от книги, коментираха.

Усещам, че заедно с класния ръководител Б. Митева и родителите правим нещо добро, красиво и истинско – да успеем да въвлечем децата в необятния свят на книгите, да възпитаме любов към четенето – ето това нещо, за което си струва дейността в читателския клуб!

Проектът Читателски клубове „Бисерче вълшебно“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществения Борд на Telus International Europe.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.