Аз, котаръкът Шеви и най-младият дядо на света

Корица: Аз, котаръкът Шеви и най-младият дядо на света
Издания:мека корица (английски)
Страници: 176

Помощ, дядо се подмлади!

Какво толкова може да се случи в един слънчев майски неделен ден? 11-годишният Паул Пастернак е съвсем наясно какво – първо е задължителното посещение при дядо му (колкото по-рано отиде, толкова по-рано ще си тръгне), а после мачлето с приятелите от квартала. А, да… и с Джил, нищо, че е момиче. Толкова е добра във футбола, че всеки от отборите иска да я вземе на своя страна и затова Паул трябва да се държи мило с нея, въпреки че е голяма досадница и все изниква там, където никой не я очаква.

Така става и сутринта, докато Паул върви към дядо си, все още неподозиращ как целият му свят ще се обърне с краката нагоре. Но не заради Джил, а заради някакъв нахален хлапак на неговата възраст, който се е настанил в стаята на дядо му, нахлузил е любимите му чехли, облякъл е неговия халат и дори има наглостта да го нарича „Червеновласко”! Само дядо му може да го нарича така… Дядо му!?

Понякога истината е трудна за приемане, но едва ли имаш друг избор, когато дядо ти внезапно се е подмладил и трябва бързо да измислиш какво да направиш.

„Аз, котаракът Шеви и най-младият дядо на света” на германската писателка Кирстен Джон завихря младите читатели в шеметно приключение, родено от поредица неволни грешки, внезапна лятна буря, котарак с много зъби и един дядо, затворен в тялото на 11-годишно хлапе.

Лесно ли е да си дете днес? Какво забравят възрастните за детството? А какво не знаят децата за света на възрастните? Това са само част от въпросите, които книгата на Кирстен Джон поставя по един деликатен, чаровен и забавен начин. Не за пръв път германската писателка размества времевите пластове, и то не самоцелно. Вярно е, че подобно разместване позволява на читателите да се заливат от смях от нелепите обърквания, но за Кирстен Джон е важно и друго – да покаже, че преди да съдим, е добре да се опитаме да влезем в обувките на човека срещу нас, да видим света от неговата гледна точка и така може би да открием и нещо важно за самите себе си.

Сюжетът на книгата е изграден върху поредица от обърквания и внезапни обрати, които задържат вниманието и любопитството на младите читатели и заедно с това ги карат да се вгледат в детайлите около себе си и да осъзнаят, че светът е много по-шарен, отколкото понякога ни се струва.

Кратка информация за автора:

Кирстен Джон съчинява истории от десетгодишна. Известно време пише само между другото – след часовете в училище, докато следва в университет, а по-късно – успоредно с работата си като редактор в списание. След това обаче напълно се отдава на писането на книги за деца и възрастни. Между другото част от книгите й излизат под псевдонима Мари Лукас. През 2009 г. тя основа в Хановер Асоциация за насърчаване на четенето в семейството и детските градини.

„Аз, котаракът Шеви и най-младият дядо на света” е първата й книга, издадена на български език.

Кратка информация за илюстратора:

Кай Шютлер е роден през 1988 г. в Мюнстер. Учи графичен дизайн и илюстрацията в родния си град. След завършване на образованието си работи на свободна практика като илюстратор на детски книги за различни възрасти. От 2013 г. живее и работи в Гревен.

Откъс:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.