Младите оценители от Горна Оряховица – среща с писател

Виолета Панова е ръководител на клуб „Млади оценители“ при СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Тя е училищен библиотекар с огромно желание за насърчаване на четенето и ентусиазмът й е заразителен. Ето каква информация ни изпрати Виолета за поредната среща на клуба, част от мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“:

Читателският клуб „Млади оценители“ към библиотеката на СУ „Вичо Грънчаров“ проведе специална среща с писателката Красимира Кожухарова. Авторката неотдавна представи първата си книга „По струните на времето“, създавайки небивал интерес сред обществеността на Горна Оряховица.

В новосформирания клуб на училището, който е един от 60-те клуба в България, разработен на базата на проект „Читателски клубове „Бисерче вълшебно“ към фондация Детски книги, писателката имаше друга задача – да създаде интерес у младите читатели към писането, да им вдъхне увереност в желанието им да четат и да се пробват да създават книги. Това е част от обучението им, за да се научат аналитично да прецизират прочетеното. Чрез своите нови умения младите читатели ще могат да отсяват литературата, подходяща за тяхната възраст. Идеята е на пазара да излизат детски книги, които наистина са желани от своите читатели.

Чрез увлекателен разказ за своите детски години, г-жа Кожухарова увлече младите си приятели, които с възхищение предаваха от ръка на ръка нейната книга, донесена и подарена на училищната библиотека. Задавайки много въпроси и в непринуден разговор неусетно отмина един час. В края на събитието децата пожелаха писателката да им остави автограф на специалните дневници, които започват да попълват, четейки книгите, номинирани в Награда „Бисерче вълшебно“.

Ако се чудите какви са тези дневници, ще споделим с Вас тайната на Виолета Панова – подготвила е на своите ученици своеобразни читателски дневници, в които да записват своите впечатления от прочетените в клуба книги. В тях ще събират и автографи от писатели и творци, свързани с книгите и четенето.

„Събитието събуди интереса на учениците към творчество.“ – разказва Виолета Панова. – “ Зададените въпроси към писателката ме карат да смятам, че такъв формат трябва да се ползва и в обучението по самите предмети, защото нетрадиционният начин за поднасяне на знания и умения се запомня по-бързо от децата. Така те се научават и да използват наученото, а не само да го чуват и да не го използват. С една дума, помага им да мислят и да прилагат наученото в практиката.“

Отзиви и от самите деца не липсват. Един от най-важните е този: 

„Аз за първи път виждам писател.“

Пожелаваме на малките оценители от Горна Оряховица да се срещат по-често с писатели, да четат много вдъхновяващи книги и да не забравят, че за да бъде една среща наистина успешна, интересът към нея трябва да идва от двете страни. Подготовката за нея – също. Такава, каквато е била подготовката от страна на училищната библиотекарка Виолета Панова, за да са толкова вдъхновени децата, та да задават много въпроси, при това смислени.

Проектът Читателски клубове „Бисерче вълшебно“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществения Борд на Telus International Europe.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.