Лети, лети слон

Корица: Лети, лети слон
Издания:твърда подвързия
Страници: 134

„Лети,лети… слон!“ показва, че съществува литература, написана специално за децата и ако тя е написана с уважение към слушателите  (по-късно - читатели), и ако е написана талантливо, това е стойностно творчество.

„Лети, лети… слон!“ – приказки – истински приказки!  За забава и наслада! Изпълнени с невероятности и приключения, с фантазия и много смях! Това са авторски съвременни приказки без баналните мечки и зайци. Авторите Кръстю Пастухов и Севдалин Генов са създали широк спектър от герои – Фаропазача и Смешния художник, дъждинките и Били Бадемчето, Деси Джобната и Фъфтити Мъфтити.

Книгата е написана с любов към децата, с желание те да видят големия свят наоколо – и морето, и капчиците роса, и странния град Несебър, да вникнат  в красотата и  доброто. Това са текстове с много поетичност – да припомним думите на Андерсен, че „приказките и поезията са ягоди от една поляна“.

Кратка информация за авторите:

Севдалин П. Генов е роден през април 1943 г. в  родното село на баща му – писателят Паун Хр. Генов - Средногорово, Казанлъшко. Завършва славянска филология в СУ „Св. Кл. Охридски” със специализация в Ягелонския университет в Краков (Полша); и втора специалност философия.

Дълги години е редактор в Детска редакция и в Телевизионен театър на Българска национална телевизия. Има реализирани десетки сценарии за телевизионни, документални, игрални, анимационни филми. Публикувал е изследвания, свързани с теория на литературата, изобразителните изкуства  и медиазнанието. Преподавал в Нов български университет.

Има издадени три книги с оригинални авторски приказки (в съавторство с Кръстю Пастухов) - „Рачето, сънят и раковината”, „Шапка на луната” и „Лети, лети… слон“. Съставител е на двата тома с приказки от Маргарит Минков - "Весел, гъделичкащ смях. Част 1" и "Весел, гъделичкащ смях. Част 2".

Кръстю Ивайлов Пастухов (23.05.1941 - 03.02.2017 г.) е съвременен български журналист, писател и поет. Внук на българския политик Кръстьо Пастухов и на композитора Никола Блажев. Завършва българска филология в Софийския университет със следдипломна квалификация по библиотекознание и библиография.

Автор на книги с разкази, стихотворения и приказки за деца, сценарист на документални, научнопопулярни и анимационни филми и многобройни телевизионни поредици за деца. Негови стихове са превеждани на унгарски, шведски и полски език. През 2006 - 2011 г. е преподавател в Българското училище „Дора Габе“ във Варшава.

Все още няма оценки.

Моля, оценете книгата

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.