Мария Петрова и нейната литературна Jenga

Мария Петрова е ръководител на читателски клуб “Възвишение” в ОУ “Райна Княгиня” – Пловдив. Тя измисля интересен начин да съчетае четенето с популярната игра с дървени блокчета Jenga. Ето нейните обяснения как да я включите в срещите на читателските си клубове.

Играта е подходяща за втория час върху едно произведение, за темите по извънкласно четене /книгата е прочетена вече/ или в клубовете по четене, когато повечето деца от класа са се запознали с творбата.

Играе се в екипи от 4 до 6 деца. Кулата е поставена на маса в центъра на стаята. Един представител от екипа /различен на всяко теглене/ отива и измъква елемент, стремейки се да не събори останалите и бързо стига до своя отбор, за да им прочете условието. Всички се стремят да дават бързи отговори и заедно избират кой ще бъде техен говорител /всеки има право на едно участие/.

Въпросите се поставят върху дървените правоъгълни блокчета на играта Jenga, като могат да се изпишат и с перманентен маркер /размер F или S/. Ако имате различни на цвят маркери, можете да разделите въпросите в три цвята – зелени за тези, които се задават преди да прочетете текста /предположения/, червени за тези, над които се размишлява след първи прочит и сини – след втори. Има и още един начин – записвате ги на такъв цвят листове. Блокчетата се теглят от шарена Jenga, а въпросите от купчини от съответния цвят.

Първи начин на изиграване: Всеки екип може да изважда по едно блокче. Говорителят прочита на съекипниците си и заедно избират кой да отговори. /Всеки път е различно дете./ Ако казаното е вярно и подробно, то може да го вземете и да си запишете после точка. Последният, който събори кулата ще извади 3 от общия си резултат до момента. Побеждава този отбор, който е с най-висок брой точки.

Втори начин на изиграване: Всеки екип има право да изтегли, да отговори и да постави блокчето върху своята кула, а след това кулите се сравняват по височина. Побеждава отборът с най-високата.

В нашия читателски клуб „Възвишение“ си имаме израз: „Коя кула ще се извиси първа?!“. Ние обичаме да си поставяме още бонус точки за най-бърз и за най-креативен отговор. Веднага измъкнахме правоъгълните гумички и острилки, за да ги включим в градежа. Използваме и още една версия на играта. Ако сме отговорили вярно, то можем да изтеглим и цветното блокче от шарената дженга. Щом тя падне обаче не си взимаме точки. Така е по-забавно. Има и още две празни /без въпрос/ блокчета, които са жокер точки.

Всеки следващ час завъртаме екипите, за да няма сърдити.

Ако губите много време в изчакване на играчите, то може да си включите и контрольор с таймер. Възможно е да използвате електронния скрийнсървър, който да показва оставащото време /таймер – брояч наобратно/ или да изберат дете от екипа, което да го следи и напомня на останалите.

 
Проектът Читателски клубове „Бисерче вълшебно“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществения Борд на Telus International Europe.

One thought on “Мария Петрова и нейната литературна Jenga

  1. Pingback: Инструменти за критическо мислене в полза на читателските клубове – Бисерче вълшебно

Comments are closed.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.