„Разбойникът плъх“ и забавните разсъждения на клуб „Възвишение“

Една от срещите си читателски клуб “Възвишение” в ОУ „Райна Княгиня“ – Пловдив посвещава на книгата „Разбойникът плъх“ на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър. Всички деца от III „е“ клас вече я били прочели самостоятелно. На 08.02.2019 г. в оставащите няколко минути от часа по литературно обучение /БЕЛ/, участниците в клуб я обсъждат по-подробно. Ето какво ни разказа Мария Петрова – ръководител на клуба:

„Аз четях бързо, а те трябваше да запомнят подробностите и да диктуват на четирима свои съученици, които пишеха на дъската казаното от съекипниците им. Накрая всички гласуваха за книгата и си обещаха да изгледат филма по нея. Миналата година видяхме анимациите по другите две книги: “Грузулак” и “Детето на Грузулака”, а после прочетохме и “Патилата на метлата”.

Децата веднага си спомниха за тях и направиха сравнение – думите, римите, героите, премеждията, надхитряването на лошия, изброяванията, повторенията, закачливите изрази, мястото – гората, планината… Още на третото повторение те с кикот започнаха да довършват думите на Джулия:

“Дай всички сладкиши и пасти!
Дай тук шоколада и крема!
Това съм аз, плъхът планински
проклетник, побойник, разбойник –
и щом съм аз плъхът планински,
каквото поискам ще взема!

Все пак аз съм плъхът разбойник
и значи – букетът е мой!”

Накрая си спомнихме, че сме чели и български приказки като историята от тази – “Баба за дренки” и нейните внучки, които са по-вкусни. Нали патето предлага по-хубавата си сестра /принцеса/ и пещерата – претъпкана със сладкиши.

Упражнявахме се да говорим като ехото и да произнасяме и други изрази като него.“

Децата правят и интересни статистики за книгата.

Проектът Читателски клубове „Бисерче вълшебно“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществения Борд на Telus International Europe.

One thought on “„Разбойникът плъх“ и забавните разсъждения на клуб „Възвишение“

  1. Pingback: Мария Петрова и нейната литературна Jenga – Бисерче вълшебно

Comments are closed.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.