Инструменти за критическо мислене в полза на читателските клубове

Мария Петрова е ръководител на читателски клуб „Възвишение“ в ОУ „Райна Княгина“ – Пловдив, а работата й с децата се отличава с иновативен подход и неизчепаем ентусиазъм. След като ни разказа как използва играта Jenga по време на срещите на клуба, сега Мария ни разкрива 2 инструмента за аналитично мислене.

„24 деца прочетоха книгата „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ и участваха в екипните разсъждения по нея. Запалихме се, когато Веси изпрати писмо до Дядо Коледа (към Български пощи) и получи отговор. Вече две години участваме в конкурсите за писмо и печелим награди плюс отговор от него. Тогава дойде и коледната книга, която носеше името на Боби в заглавието си.

При обсъждането на книгата използвах два инструмента за критическо мислене. Единият се казва „Плюс, минус, интересно“ по Едуард де Боно. Децата се разделят на екипи и за определено време трябва да мислят само положително, другите – само отрицателно, а третите – да търсят интересните неща в произведението. Едни разсъждаваха на глас, други търсеха в книгата и цитираха точно.
Боби ни прочете своето първо ревю в началото на срещата. Завършихме с Мисии върху лист – вдъхновени от шифрованите записки на тайните агенти. Сами съставихме въпросите и си ги разменихме. Имахме жури, което следеше работата на екипите. Щом събрахме листовете им и ги журирахме, аз ги обобщих в този вид.“

Проектът Читателски клубове „Бисерче вълшебно“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществения Борд на Telus International Europe.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.