Срокът за гласуване в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 се удължава

До 22 септември 2020 г. се удължава срокът за избор на книги, номинирани в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020, за да се запази основната цел на инициативата – насърчаване на четенето и физическата среща на децата с книгите в училищата и библиотеките.

„Награда „Бисерче вълшебно“ не е просто конкурс за избор на книги – инициативата поставя фокус върху развитието на функционалната грамотност, но и върху интересите на самите деца.

При провеждането на такава стратегия за насърчаване на четенето е важно всяко звено от веригата да е в състояние да подкрепя децата. В настоящата ситуация, в която училищата и библиотеките не работят, а децата нямат достъп до номинираните книги, логичното решение е удължаването на срока на гласуване.“ – казва Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

Организаторите виждат в удължаването на сроковете отлична възможност за провеждане на лятно читателско приключение „Бисерче вълшебно“.

Освен онлайн срещи с писатели, илюстратори и преводачи, те подготвят разнообразни събития, които да подпомогнат децата да открият магията на четенето. Новите идеи и предизвикателства ще бъдат публикувани от 1 юни в сайта на наградата и ще се проведат с подкрепата на библиотеките в страната през лятната ваканция.

Междувременно четенето продължава, читателските клубове развиват своята дейност онлайн, а всички желаещи да се включат в инициативата „Книгоходец“ могат да го направят тук.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.

Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“, Заедно в час, Premio Travel.

Медийни партньори са сайт Azcheta.com, Дарик радио, Детски дневник, NGOBG.info, Danybon.com.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.