Лятната читателска щафета „Бисерче вълшебно“ започва

Обикновено през лятото децата имат нужда да се отърсят от стотиците уроци, домашни работи, курсове, изпити и ангажименти, с които са натоварени през учебната година. Те искат да играят свободно през трите летни месеца, а четенето се превръща в неприятно задължение. Но именно четенето е в основата на всичко – дори на уроците по математика и природни науки.

Поради пандемията и изтощаващото дистанционно обучение, децата ще имат още по-голяма нужда да играят през ваканцията на 2020 г. И още по-голяма е необходимостта четенето да бъде тренирано редовно, за да се намали спадът в уменията на учениците през новата учебна година.

Решението е просто – участие в Лятна читателска щафета „Бисерче вълшебно“!

Кампанията е част от Награда „Бисерче вълшебно“ и включва четенето на книги – художествени и нехудожествени. Но четенето е интегрирано елегантно в идеите за игри, които ще бъдат предлагани всяка седмица, от юни до август 2020 г., в специалния уебсайт.

Участниците до 16 г. включително могат да решат сами кои книги да прочетат (общо 6), като са включени и задължителните книги, препоръчани от учител. Допълнителен стимул за четене е и участието в инициативата Книгоходец.

Игрите са под формата на листове за изтегляне и разпечатване – ще бъдат публикувани всяка неделя в периода 31 май – 30 август 2020 г. в специалния уебсайт www.biserche.com/shtafeta. В края на кампанията участниците ще си тръгнат с личен дневник „Паспорт на пътешественика“, в който ще могат да проследят своя реален прогрес – и читателски, и като изпълнение на игрите.

В края на кампанията участниците, изпратили по имейл своите три месечни листа с прочетени книги, ще бъдат включени в томбола за награди и ще получат своя сертификат за суперчитатели.

Повече за инициативата, правилата за участие и първите седмични задачи ще откриете в специалния в специалния уебсайт.

Лятната читателска щафета е част от Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 и се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.

Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“, Заедно в час, Premio Travel.

Медийни партньори са сайт Azcheta.com, Дарик радио, Детски дневник, NGOBG.info, Danybon.com.