Лятната читателска щафета „Бисерче вълшебно“ започва

Обикновено през лятото децата имат нужда да се отърсят от стотиците уроци, домашни работи, курсове, изпити и ангажименти, с които са натоварени през учебната година. Те искат да играят свободно през трите летни месеца, а четенето се превръща в неприятно задължение. Но именно четенето е в основата на всичко – дори на уроците по математика и природни науки.

Поради пандемията и изтощаващото дистанционно обучение, децата ще имат още по-голяма нужда да играят през ваканцията на 2020 г. И още по-голяма е необходимостта четенето да бъде тренирано редовно, за да се намали спадът в уменията на учениците през новата учебна година.

Решението е просто – участие в Лятна читателска щафета „Бисерче вълшебно“!

Кампанията е част от Награда „Бисерче вълшебно“ и включва четенето на книги – художествени и нехудожествени. Но четенето е интегрирано елегантно в идеите за игри, които ще бъдат предлагани всяка седмица, от юни до август 2020 г., в специалния уебсайт.

Участниците до 16 г. включително могат да решат сами кои книги да прочетат (общо 6), като са включени и задължителните книги, препоръчани от учител. Допълнителен стимул за четене е и участието в инициативата Книгоходец.

Игрите са под формата на листове за изтегляне и разпечатване – ще бъдат публикувани всяка неделя в периода 31 май – 30 август 2020 г. в специалния уебсайт www.biserche.com/shtafeta. В края на кампанията участниците ще си тръгнат с личен дневник „Паспорт на пътешественика“, в който ще могат да проследят своя реален прогрес – и читателски, и като изпълнение на игрите.

В края на кампанията участниците, изпратили по имейл своите три месечни листа с прочетени книги, ще бъдат включени в томбола за награди и ще получат своя сертификат за суперчитатели.

Повече за инициативата, правилата за участие и първите седмични задачи ще откриете в специалния в специалния уебсайт.

Лятната читателска щафета е част от Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 и се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.

Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“, Заедно в час, Premio Travel.

Медийни партньори са сайт Azcheta.com, Дарик радио, Детски дневник, NGOBG.info, Danybon.com.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.