Известни са носителите на награди „Бисерче вълшебно“ 2021

Победителите в деветото издание на наградата „Бисерче вълшебно“, организирана от фондация „Детски книги“, бяха обявени днес по време на онлайн церемония.

В надпреварата участваха 144 книги, а гласуването продължи от 11 май до 22 октомври. Въпреки втората поредна година на ограничения заради КОВИД кризата и затруднения достъп до номинираните книги, броят на гласувалите деца е 4223.

 

145 са получените колективни формуляри за гласуване от учители и библиотекари от цялата страна. На челните места по брой гласували деца, както и миналата година, са София, Попово, Силистра и с. Труд, Пловдивско.

 

Ето и носителите на отличията за 2021 г. по категории:

Откриватели

„Дори чудовищата си подреждат стаите“ (изд. Прозорец) на Грегъри Мабир и Джесика Мартинело спечели със 175 гласа сред книгите за най-малките в категория „Откриватели” (5-7 г.), следвана от „Кучето детектив“ на тандема Джулия Доналдсън-Сара Огилви (85 гласа, изд. Жанет 45) и „(Не) Искам да ходя на градина!“ на Мая Атанасова (73 гласа, изд. Клевър бук).

Изследователи

В категория „Изследователи” (8-10 г.) на първо място се класира „Приключенията на Зед: В гората Интернет“ (изд. DigitalKidZ) на Зорница Христова с 291 детски гласа.

Второ и трето място заеха съответно комиксът „Пипи – най-силното момиче на света“ (171 гласа, изд. ПАН) и „Небивалици с буквите от А до Я“ на тандема Цвета Брестничка-Албена Каменова (165 гласа, изд. ФЮТ).

Мечтатели

Изборът на децата в категория „Мечтатели” (11-13 г.) отреди първо място на български фентъзи роман – „Кало Змея 2: Чудовища като мен“ на Милен Хальов (изд. Сиела), която събра 141 гласа.

Второто и третото място са за „Дневникът на една Проклетия“ на Виржини Л. Сам (113 гласа, изд. Колибри) и „Грешкомир и Петнислав“ от Барбора Кларова и Томаш Кончински (50 гласа, изд. Ракета).

Майстори

В категория „Майстори” (14-16 г.), тази година статуетката е за „Изпитанията на Аполон 5: Кулата на Нерон“ на Рик Риърдън (101 гласа, изд. Егмонт). Нейни подгласници с разлика от само 1 глас са две български книги. „Изгубен“ (изд. Егмонт) на влогъра Станислав Койчев – Стан с 90 гласа и „Приказка за Долната земя“ на Ирена Първанова с 89 гласа.

Нещотърсачи

На фона на световния форум за справяне с климатичните промени в категорията „Нещотърсачи” (5-16 г.) децата безапелационно избират за най-любима нехудожествена книга „Да спасим Земята“ (509 гласа, изд. ПАН) на Мария Манеру. Челната тройка се допълва от Стефи и нейната „Писмата, които никога не изпратих“ (355 гласа, изд. Кубар) и „Защо колите не се движат с ябълков сок“ (255 гласа, изд. Прозорец) на Кира Върмонт.

Бъдещи читатели с мнение (под 5 г.)

За първа година мнението на бъдещите читатели съвпада с това на децата над 5 г. Бъдещите читатели с мнение дадоха най-много гласове за „Дори чудовищата си подреждат стаите“ и „Да спасим Земята“, съответно за художествено и нехудожествено заглавие.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2021 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2021 г.

Сред партньорите са сайтът Аз чета, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България” и Асоциация “Българска книга”.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.