Засега

 

Десетгодишният Кристиан обича да учи, да играе на шахмат и да чете за Космоса. Нищо друго сякаш не го вълнува. Мечтата му е да бъде космонавт. Той толкова се възхищава на родителите и на дядо си, който е работил като самолетен пилот, че прави всичко възможно да бъде перфектен като тях (каквито са те в очите му). Крис по детски е решил, че за да сбъдне мечтата си – трябва да е безгрешен, без да знае, че безгрешни хора не съществуват.

В началото на историята Крис ще получи оценка, която не е очаквал и това ще задвижи поредица от лични преживявания и осъзнавания за това какво всъщност са грешките, какво можем да направим, ако сгрешим и как могат те да ни бъдат дори полезни!

Кратка информация за автора:

Петя Петрова е родител и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.

Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. Междувременно работи активно в посока превенция на тревожните разстройства, като скоро осъзнава, че за да се повлияе пандемията от тревожни разстройства, най-важно е да се работи с децата от ранна детска възраст.

След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на социално-емоционално изучаване в училище, практикуване на осъзнатост и благодарност могат да повлияят този бум от тревожни разстройства. Заедно с екипа си успява да въведе иновативен предмет „Готови за живота“ в училището, което ръководи, като той е одобрен от МОН като задължителен предмет за учениците в 1. и 2. Клас. След като вижда отзвука при родителите и резултатите при децата, тя решава, че е важно подобно обучение да бъде въведено във всички училища в България. Затова създава издателство „Израстване“ и започва да пише детски истории от поредица „Готови за живота“, които ще бъдат част от бъдещо учебно помагало, което тя и издателство „Израстване“ ще предложат на МОН за одобрение.

Всяка история цели развиването на конкретно умение от спектъра на социално-емоционалните компетенции. Доказано е, че децата учат нови неща най-добре през историите, като новото знание е важно да бъде представено в подходящата детска възраст.

Кратка информация за илюстратора:

Цвета ПетроваClementine Petrova - Art & Illustration  е илюстраторът, с когото издателството изцяло работи. Тя е илюстратор на всички истории от поредицата „Готови за живота“.

Цвети е илюстратор с впечатляващо образование: висше образование по визуалните изкуства във Франция (бакалавър Arts Plastiques в Bordeaux Montaigne) и Англия (Master’s Degree in Illustration, University of Portsmouth). Но най-важното е, че тя не спира да се развива и да твори. Работи по много благотворителни инициативи, представила е няколко самостоятелни изложби в София, има издадена собствена книга с илюстрации и история, свързана с Българските Митологични Създания, както и участва всяка година в Биенале на илюстрацията.

Откъс:

Otkus_Zasega_

Още книги от поредицата:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.