Силата на думите

 

Петокласничката София прави коментар, който обижда съученичката ѝ Лили. Ситуация, която често се среща в ежедневието на учениците.

За съжаление, днес не само децата, но и ние, възрастните, си позволяваме твърде смело лични коментари и подмятания, без да помислим и да си зададем въпроса дали нашето лично мнение е абсолютната истина. Без да мислим за чувствата на другия ние обиждаме понякога, без дори да го осъзнаваме. А децата са наше отражение и необмислените коментари и подмятания, за съжаление, са част от тяхното ежедневие.

В този непредвиден урок, който петокласниците имат в детската история „Силата на думите“, читателите научават, че понякога има разлика между личното ни мнение и истината. Припомнят си, че както имаме право на лично мнение, така и носим отговорност да не нараняваме другите с думите и действията си.

Думите имат сила. И веднъж изречени, те не могат да бъдат върнати, колкото и да ни се иска понякога. Затова е много важно да мислим преди да кажем нещо. И да използваме разумно силата на думите.

Не е трудно да използваме тяхната сила за добро. Достатъчно е само да се поставим на мястото на другия човек, да подберем добре думите и тона си, за да успеем да го подкрепим във всяка ситуация.

Кратка информация за автора:

Петя Петрова е родител и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.

Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. Междувременно работи активно в посока превенция на тревожните разстройства, като скоро осъзнава, че за да се повлияе пандемията от тревожни разстройства, най-важно е да се работи с децата от ранна детска възраст.

След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на социално-емоционално изучаване в училище, практикуване на осъзнатост и благодарност могат да повлияят този бум от тревожни разстройства. Заедно с екипа си успява да въведе иновативен предмет „Готови за живота“ в училището, което ръководи, като той е одобрен от МОН като задължителен предмет за учениците в 1. и 2. Клас. След като вижда отзвука при родителите и резултатите при децата, тя решава, че е важно подобно обучение да бъде въведено във всички училища в България. Затова създава издателство „Израстване“ и започва да пише детски истории от поредица „Готови за живота“, които ще бъдат част от бъдещо учебно помагало, което тя и издателство „Израстване“ ще предложат на МОН за одобрение.

Всяка история цели развиването на конкретно умение от спектъра на социално-емоционалните компетенции. Доказано е, че децата учат нови неща най-добре през историите, като новото знание е важно да бъде представено в подходящата детска възраст.

Кратка информация за илюстратора:

Ралица Витанова е млад дигитален артист и илюстратор на свободна практика, базиран в България. Работи върху създаването на визуализации под формата на илюстрации, цифрови рисунки, графики и много други.

Изкуството е нейната страст и през годините съм посещавал различни школи по изкуства, благодарение на които научих както основите, така и тънкостите на рисуването. Сайт на Ралица Витанова -  https://artbyralitsa.com/bg/

Още книги от поредицата: 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.