Везната на доброто

Корица: Везната на доброто
Издания:мека корица

 

Дванадесетгодишната Лори преживява това, което много деца преживяват днес – присмех и обиди от връстниците си. Неуверена в себе си, тя бива завладяна от гняв и бързо заключава, че „денят е гаден“.

На помощ идва любимата ѝ баба Дани. В семейната сладкарница, ухаеща на шоколад и бисквитки, тя успява фино и деликатно да подскаже на Лори, че животът съдържа и добро, и лошо. Без да отрича лошото, тя учи Лори да търси и открива доброто в деня си. Защото то винаги е там. Просто очаква да го „сложим на везната“.

Ние, възрастните, имаме отговорност към децата да им предоставим работещи инструменти, с които да се справят с предизвикателствата на живота.

Разказът „Везната на доброто“ ще помогне на детето да развие умението да търси доброто във всяка ситуация, да прави избор и да се фокусира върху важните неща, за да взема добри решения.

Децата имат потенциал да направят света едно по-добро място. Можем да им помогнем като им предоставим подходящите инструменти в подходящата възраст, за да развият те в себе си положителна нагласа към живота, социално-емоционални компетенции и умения за справяне със стреса. С много любов, подкрепа и търпение, стъпка по стъпка, ден след ден това е възможно.

Предговорът към историята е написан от детския психолог Димитрина Проданова.

Кратка информация за автора:

Петя Петрова е родител и професионалист с ръководен опит в образователната система на България. Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. Междувременно работи активно в посока превенция на тревожните разстройства, като скоро осъзнава, че за да се повлияе пандемията от тревожни разстройства, най-важно е да се работи с децата от ранна детска възраст.

След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на социално-емоционално изучаване в училище, практикуване на осъзнатост и благодарност могат да повлияят този бум от тревожни разстройства. Успява да въведе предмет „Готови за живота“ в училището, което ръководи, който е одобрен от МОН като задължителен предмет за учениците в 1. и 2. Клас. След като вижда отзвука при родителите и резултатите при децата, тя решава, че е важно подобно обучение да бъде въведено във всички училища в България. Затова създава издателство „Израстване“ и започва да пише детски истории от поредица „Готови за живота“, които ще бъдат част от бъдещо учебно помагало, което тя и издателство „Израстване“ ще предложат на МОН за одобрение.

Всяка история цели развиването на конкретно умение от спектъра на социално-емоционалните компетенции. Доказано е, че децата учат нови неща най-добре през историите, като новото знание е важно да бъде представено в подходящата детска възраст.

Петя Петрова участва като лектор 3 години в Националната конференция за социално-емоционално изучаване в България. Преминала е три обучения в Mindful Schools, the USA за практикуване на осъзнатост в класната стая.

Кратка информация за илюстратора:

Цвета ПетроваClementine Petrova - Art & Illustration  е илюстраторът, с когото издателството изцяло работи. Тя е илюстратор на всички истории от поредицата „Готови за живота“.

Цвети е илюстратор с впечатляващо образование: висше образование по визуалните изкуства във Франция (бакалавър Arts Plastiques в Bordeaux Montaigne) и Англия (Master’s Degree in Illustration, University of Portsmouth). Но най-важното е, че тя не спира да се развива и да твори. Работи по много благотворителни инициативи, представила е няколко самостоятелни изложби в София, има издадена собствена книга, "Срещи с вълшебни създания", както и участва във всяко издание на Биенале на илюстрацията.

Още книги от автора:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.