Невидимият

 

Мартин е ново момче в класа. Съучениците му поставят етикет/прякор "Невидимият", без да знаят нищо за него. Виктория, негова съученичка, ще разбере историята му по случайност. Тя се натъжава, че не е отделила време да го опознае и лекомислено, като всички останали, го нарича така.

В забързания ритъм на живота все по-рядко забелязваме другия до нас. Нужно е малко, за да подкрепим някого в труден момент.

„Невидимият“ е история, която учи децата на човечност – умението да даряваме мъничко радост, зрънце любов и искрица надежда. Това е история за едно приятелство, което е по-силно от етикетите, по-силно от трудностите, които животът ни поднася.

Всички желаем да живеем в един по-добър свят. Най-верният път към това е, ние, възрастните, да развиваме у децата емпатия от ранна детска възраст.

Няма да е лесно, но си струва.

Кратка информация за автора:

Петя Петрова е родител и професионалист с ръководен опит в образователната система на България. Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. Междувременно работи активно в посока превенция на тревожните разстройства, като скоро осъзнава, че за да се повлияе пандемията от тревожни разстройства, най-важно е да се работи с децата от ранна детска възраст.

След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на социално-емоционално изучаване в училище, практикуване на осъзнатост и благодарност могат да повлияят този бум от тревожни разстройства. Успява да въведе предмет „Готови за живота“ в училището, което ръководи, който е одобрен от МОН като задължителен предмет за учениците в 1. и 2. клас. След като вижда отзвука при родителите и резултатите при децата, тя решава, че е важно подобно обучение да бъде въведено във всички училища в България. Затова създава издателство „Израстване“ и започва да пише детски истории от поредица „Готови за живота“, които ще бъдат част от бъдещо учебно помагало, което тя и издателство „Израстване“ ще предложат на МОН за одобрение.

Всяка история цели развиването на конкретно умение от спектъра на социално-емоционалните компетенции. Доказано е, че децата учат нови неща най-добре през историите, като новото знание е важно да бъде представено в подходящата детска възраст.

Петя Петрова участва като лектор 3 години в Националната конференция за социално-емоционално изучаване в България. Преминала е три обучения в Mindful Schools, the USA за практикуване на осъзнатост в класната стая.

Кратка информация за илюстратора:

Цвета ПетроваClementine Petrova - Art & Illustration  е илюстраторът, с когото издателството изцяло работи. Тя е илюстратор на всички истории от поредицата „Готови за живота“.

Цвети е илюстратор с впечатляващо образование: висше образование по визуалните изкуства във Франция (бакалавър Arts Plastiques в Bordeaux Montaigne) и Англия (Master’s Degree in Illustration, University of Portsmouth). Но най-важното е, че тя не спира да се развива и да твори. Работи по много благотворителни инициативи, представила е няколко самостоятелни изложби в София, има издадена собствена книга с илюстрации и история, "Срещи с вълшебни създания", участва и във всяко Биенале на илюстрацията.

Още книги от автора:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.