Започна набирането на номинации за „Бисерче вълшебно“ 2024

„Бисерче вълшебно“ е първото литературно отличие в страната, присъждано от деца. То поставя младите читатели в позиция да заявят своя избор и е мерило за техните нужди, нагласи и интереси.

На 15. декември администраторът на наградата, Фондация „Детски книги“, даде началото на нейното XII поредно издание. Фондацията призова българските издателства да номинират най-добрите си проекти за деца за изминалата календарна година. Новите носители на „Бисерче вълшебно“ ще бъдат избрани след тристепенна селекция:

  1. Дълъг списък. В него влизат до пет заглавия на издателство, отличаващи се с висока литературна и полиграфическа стойност. Пълните критерии за номинация можете да откриете на този адрес.
  2. Кратък списък. Той е съставен от първите 10 художествени книги (по точки от журито) в пет възрастови групи и първите 25 нехудожествени, неразпределени по възраст. Книгите от краткия списък се отсяват от панел „Възрастни“ (експерти по детска литература, превод и илюстрация, учители и библиотекари, логопед и психолог) и панел „Деца“ (членове на читателските клубове „Бисерче вълшебно“ от цяла България).
  3. Детски вот. Гласуването за книгите от краткия списък ще продължи от 15. февруари до 11. май, а в него ще могат да се включат деца на 3 до 16 години. 
Освен да гласуват за своите фаворити, децата ще могат да ги оценят в българската платформа за прочетени книги „Книгоходец“.

Дългият списък с номинации ще се обновява непрекъснато. Следете сайта на наградата, за да не пропуснете всички вълнуващи заглавия, представени от издателите. Ако сте издател, не се колебайте да подадете своите номинации при първа възможност.

Дванадесетото издание на Награда „Бисерче вълшебно“ се реализира с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.