Обявиха носителите на приза „Хвърчащите хора“ за 2023 г.

Хвърчащите хора

И тази година фондация „Детски книги“ отличи с приза „Хвърчащите хора“ петима учители и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата.

Идеята за това отличие се появява след равносметката, че всяка инициатива за насърчаване на грамотността и четенето е обречена на провал без усилията на хората, които въвеждат с търпение и внимание децата в света на книгите.

„Докато обработвахме данните на гласувалите деца за изминалите десет години, с колегите ми осъзнахме, че зад сухата статистика стоят вдъхновяващите примери на учители и библиотекари, които ден след ден показват на децата, че книгите са прозорци към света. Тези изумителни личности не се появяват в новините, но без тяхната работа едва ли можем да мечтаем за светло бъдеще.“ – каза Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“.

Името на отличието отново е вдъхновено от творчеството на Валери Петров – кръстник и на „Бисерче вълшебно“. Неговото едноименно стихотворение „Хвърчащите хора“ описва идеално работата на ръководителите на читателските клубове „Бисерче вълшебно“ и на учителите и библиотекарите, които подпомагат мисията на фондация „Детски книги“.

„Вдъхновяващите личности, с които работим, не са ментори. Те не назидават, не подбутват децата напред и не ги дърпат след себе си. Нужно ни беше име за отличието, което да олицетворява тяхната мъдрост, търпение, готовност да поставят децата на преден план и да им дават криле, с които да летят смело напред в живота. Стихотворението „Хвърчащите хора“ ни даде отговора, а Анна Хаджимишева любезно ни позволи да го използваме за име на отличието.“ – споделя Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Хвърчащите хора

Хвърчащите хора на 2023 г. са:

  • Светла Божилова – библиотекар (с. Труд)
  • Стела Иванова – СУ “Любен Каравелов” – Димитровград
  • Жечка Кираджиева – РБ “Пенчо Славейков” – Варна
  • Екатерина Кръстинова – ДГ “Радост” – Пазарджик
  • Минка Соколова – ОУ “Св. Климент Охридски” – Хасково

През 2022 г., по случай 10-годишнината от създаването на „Детски книги“, отличието бе присъдено за първи път. Негови носители станаха учителите Миглена Манчева (София) и Мария Петрова (Пловдив), както и библиотекарите Антоанета Антонова (Попово), Дияна Георгиева (Силистра) и Пепа Димитрова (София).

Логото на отличието „Хвърчащите хора“ е дело на художничката Лиляна Дворянова.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.