90 книги ще се състезават за вота на децата в 12-ото издание на Националната награда „Бисерче вълшебно“

От 22 февруари до 11 май 2024 г. ще продължи изборът на най-любимите книги на децата, номинирани в краткия списък на Награда „Бисерче вълшебно 2024“.

Целта на Фондация „Детски книги“, организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. „Бисерче вълшебно“ се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и културата и с финансовата подкрепа на Столична община.

Награда „Бисерче вълшебно“ дава възможност на децата да открият книги, които говорят на техния език. Това ги стимулира да четат и да открият колко информация и ползи предлага четенето. В днешния свят, доминиран от технологиите, децата ни стават все по-неумели в извличането на информация, защото нямат уменията да четат активно. Чрез „Бисерче вълшебно“ се стремим да подпомогнем и децата, и техните учители, и библиотекарите в подготовката за предизвикателствата на бъдещето, при които четенето винаги ще е важно умение“, споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.

През 2024 г. децата на възраст от 3 до 16 години ще могат да изберат своите фаворити измежду 90 художествени и нехудожествени заглавия. Те са селектирани сред първоначалния дълъг списък, включващ общо 141 книги от 48 издателства – най-добрите, най-интересните и най-вълнуващите заглавия, издадени през 2023 г. Нелеката задача да направят този подбор се пада на два панела жури – 7 възрастни експерти и 223 деца от читателските клубове „Бисерче вълшебно“ от цялата страна. По традиция заглавията са разпределени в 6 категории:

Формата за гласуване в сайта ще е отворена от 11:00 ч. на 22 февруари 2024 г. до 23:59 ч. на 11 май 2024 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури. Учителите и библиотекарите, решили да помогнат на децата да участват, могат да го направят чрез специална колективна форма за гласуване.

„Бисерче вълшебно“ се провежда с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община, в партньорство с: Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Фондация „Глобални библиотеки – България“, Асоциация „Българска книга“ и Асоциация „Родители“. Медийни партньори са: Azcheta.com, Danybon.com, Сдружение „Големите и малките“.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.