Вафлено сърце

Вафлено сърце - Мария Пар

Книгата е събрала 105 гласа в категория “Мечтатели”.Заглавие: „Вафлено сърце”

Автор: Мария Пар

Илюстратор: Бу Гаустад

Преводач: Калина Димитрова

Издателство: “Изида”

Кратка анотация за книгата: Романът на Мария Пар „Вафлено сърце” е истинско събитие в съвременната литература за деца.

Деветгодишният Трилe е сигурен в едно – че баба-леля му прави най-хубавите гофрети на света. Сигурен е и че живее на прекрасно място – и че съседката му Лена е най-добрата му приятелка. Така че когато Лена иска да има баща, той се опитва да й помогне… А в същото време самият той се страхува да не загуби тези, които обича.

Това е забавна книга за щуротиите на тези две деветгодишни деца през цяла една бурна година. Триле и Лена знаят много добре как да вдигнат голяма суматоха и същевременно да го направят по гладък и ефективен начин. Лена се изявява като вдъхновител и генератор на щурите идеи, с което напомня за Пипи Дългото чорапче, а Триле се държи по-умерено, опасявайки се понякога от последствията на постъпките им. Двамата постоянно попадат в разни ситуации – забавни, трогателни, а често и опасни. Наблюдавайки възрастните, те се учат да ценят приятелството и близките си.

Илюстрирана е с прекрасните илюстрации на Бу Гаустад.

Книгата е посрещната много топло от световната критика, която нарича Мария Пар „новата Астрид Линдгрен”. Удостоена с много награди за детска литература и е превърната в телевизионен сериал. В много страни като Норвегия, Англия, САЩ, Русия, Германия, Франция и Чехия и се е превърнала в любимо детско четиво.

Кратка информация за автора: Мария Пар дебютира през 2005 година с книгата „Вафлено сърце” (с илюстрации от Бу Гаустад). Това е весела книга за приключенията на 9-годишното момче Триле (повествованието се води от негово име) и неговата съученичка и съседка Лена, живеещи в рибарското селце Треските на Матилда. Лена се изявява като вдъхновител и генератор на щурите идеи, с което напомня за Пипи Дългото чорапче на Астрид Линдгрен, а Триле се държи по-умерено, опасявайки се понякога от последствията на постъпките им. Двамата постоянно попадат в разни ситуации – забавни, трогателни, а често и опасни. Наблюдавайки възрастните, те се учат да ценят приятелството и близките хора. Книгата е посрещната твърде топло от критиката, която нарича Пар „новата Астрид Линдгрен”, и получава няколко награди, като е номинирана и за наградата „Браги”.

През 2009 година излиза втората книга на писателката – „Туне Глимердал” (с илюстрации от Осхилд Иргенс), получила наградата „Браги” в категорията „Детска литература”. Мария Пар пише книгите си на новонорвежки език. Дружеството за подкрепяне и развитие на новонорвежкия език „Норегс Молаг” я награждава два пъти с наградата „За детска литература на новонорвежки”. И двете книги на писателката са преведени на няколко езика.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица: 

Туне Глимердал

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.