Вафлено сърце

Вафлено сърце - Мария Пар

Книгата е събрала 105 гласа в категория „Мечтатели“.Заглавие: „Вафлено сърце”

Автор: Мария Пар

Илюстратор: Бу Гаустад

Преводач: Калина Димитрова

Издателство: „Изида“

Кратка анотация за книгата: Романът на Мария Пар „Вафлено сърце” е истинско събитие в съвременната литература за деца.

Деветгодишният Трилe е сигурен в едно – че баба-леля му прави най-хубавите гофрети на света. Сигурен е и че живее на прекрасно място – и че съседката му Лена е най-добрата му приятелка. Така че когато Лена иска да има баща, той се опитва да й помогне… А в същото време самият той се страхува да не загуби тези, които обича.

Това е забавна книга за щуротиите на тези две деветгодишни деца през цяла една бурна година. Триле и Лена знаят много добре как да вдигнат голяма суматоха и същевременно да го направят по гладък и ефективен начин. Лена се изявява като вдъхновител и генератор на щурите идеи, с което напомня за Пипи Дългото чорапче, а Триле се държи по-умерено, опасявайки се понякога от последствията на постъпките им. Двамата постоянно попадат в разни ситуации – забавни, трогателни, а често и опасни. Наблюдавайки възрастните, те се учат да ценят приятелството и близките си.

Илюстрирана е с прекрасните илюстрации на Бу Гаустад.

Книгата е посрещната много топло от световната критика, която нарича Мария Пар „новата Астрид Линдгрен”. Удостоена с много награди за детска литература и е превърната в телевизионен сериал. В много страни като Норвегия, Англия, САЩ, Русия, Германия, Франция и Чехия и се е превърнала в любимо детско четиво.

Кратка информация за автора: Мария Пар дебютира през 2005 година с книгата „Вафлено сърце” (с илюстрации от Бу Гаустад). Това е весела книга за приключенията на 9-годишното момче Триле (повествованието се води от негово име) и неговата съученичка и съседка Лена, живеещи в рибарското селце Треските на Матилда. Лена се изявява като вдъхновител и генератор на щурите идеи, с което напомня за Пипи Дългото чорапче на Астрид Линдгрен, а Триле се държи по-умерено, опасявайки се понякога от последствията на постъпките им. Двамата постоянно попадат в разни ситуации – забавни, трогателни, а често и опасни. Наблюдавайки възрастните, те се учат да ценят приятелството и близките хора. Книгата е посрещната твърде топло от критиката, която нарича Пар „новата Астрид Линдгрен”, и получава няколко награди, като е номинирана и за наградата „Браги”.

През 2009 година излиза втората книга на писателката – „Туне Глимердал” (с илюстрации от Осхилд Иргенс), получила наградата „Браги” в категорията „Детска литература”. Мария Пар пише книгите си на новонорвежки език. Дружеството за подкрепяне и развитие на новонорвежкия език „Норегс Молаг” я награждава два пъти с наградата „За детска литература на новонорвежки”. И двете книги на писателката са преведени на няколко езика.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица: 

Туне Глимердал

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.