Тимоте дьо Фомбел: “Детството за мен е един изгубен рай, към който се връщам с писането”

Тимоте дьо Фомбел е френски писател и драматург. Обича да пише под листата на дърветата и гората изглежда е най-любимото му нещо след съпругата му Летисия и дъщеря им Джийн Елиша. Вероятно вече познавате дьо Фомбел с някоя от двете му книги за едномилиметровия Тоби, но ние ще ви заведем малко по-далеко в неговата история.

Тимоте е роден в Париж преди 41 години. Прекарва по-голямата част от летата си заедно с четиримата си братя и сестри в чудесна семейна вила в горичка в Западна Франция, но често пътува и до Африка заедно с баща си, който е архитект.

“Детството за мен е един изгубен рай, към който се връщам с писането”, неведнъж е споделял авторът.

На 17-годишна възраст дьо Фомбел прави първите си стъпки в театъра, създавайки своя собствена трупа. Разбира се, много скоро постановките са само по негови текстове. Първата работа на Тимоте е като учител по литература, включително и във Виетнам, но любовта към театъра и писането много скоро надделяват.

Няма обаче да ви разказваме за театралното амплоа на дьо Фомбел, макар и то да му носи множество отличия и изяви на знаменити сцени. Важното е, че до него винаги е жена му Летисия, която освен доста опасен състезател по бокс е и чудесна актриса. Най-добрият им съвместен проект се появява през 2004-та година – прекрасната Джийн Елиша. И след това започва стремглавият път нагоре за Тимоте дьо Фомбел.

През 2006 година се появява първата художествена книга на Тимоте – “Тоби”. Веднага постига страхотен успех и е преведена на близо 30 езика, получава над 20 награди, повечето от които международни. Бързо идва и продължението “Тоби. Очите на Елиша”, а след това и продажбата на правата за филмиране на историята на едномилиметровия герой.

286731896Четири години след грандиозния успех на първите две книги, дьо Фомбел започва втора поредица. “Между Рая и Земята” и “Принц без Кралство” от поредицата за Ванго са следващото голямо нещо, което ще се радваме да прочетем на български език от автора.

А дотогава – вижте тези!

10 неща, които не знаете за Тимоте дьо Фомбел

  1. Доста слаб е на тенис

  2. Запален е по дърводелството

  3. Прекарал е всичките си ваканции в шато по средата на голяма гора (почти като Тоби).

  4. Много добър готвач е.

  5. Съпругата му е състезател по бокс.

  6. Обича да се разхожда с часове.

  7. Любимият му звук е този на хрущящ сняг под стъпките.

  8. Любимите му автори са Флобер и Дюма.

  9. Мечтае си някога да пътува с красив въздушен балон.

  10. Обича да пише под дърветата.

Книгата „Тоби. Очите на Елиша“ е номинирана за наградите „Бисерче вълшебно“ 2014 и ако смелото човече и приятелите му ви впечатлят толкова, колкото и нас, можете да гласувате за тях в периода 19.03. – 30.04.2014 г.!

* Материалът за автора е подготвен като част от специален месец на европейските разказвачи, организиран през 2013 г. от сайтовете „Детски книги“ и „Аз чета“ в партньорство с изд. „ЕМАС“.

Автор: Александър Кръстев

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.