Дядо Пънч и детството: вярвай, ако искаш!

Панчо Панчев или Дядо Пънч е автор на множество чудни истории и весели стихотворения за деца. Навършил осемдесет наскоро, той продължава да радва читателите със своя хумор и прекрасни хрумки, а книгата му „Целуната жаба“ е номинирана за наградите „Бисерче вълшебно“ 2014.

Какъв е бил като дете Дядо Пънч като дете обаче? Кротушко или палавник? Разберете сами от отговорите му на нашите забавни въпроси:

Като дете бях… доста палав, но спортувах и главно там изразходвах излишната си енергия. Играех баскетбол – тогава волейбол и баскетбол играеха младежи с нормална височина, а не както сега.

Играех на каквото ме повикат. Освен по-късно появилия се баскетбол.

Като малък не ми даваха да… Нищо не ми е било забранено. Но и тогава нямаше тези еро- и други съблазни, които предлага сегашното ни общество.

Не обичах да ям… Аз от рождение съм вегетарианец, не съм хапвал месо, а също и риба. Единият ми дядо, по-заможен човек, ми предлагаше големи съблазни (златен часовник) за да проям, но безрезултатно.

Мечтаех за... Не си спомням. Всеки случай не съм мечтал за литературна слава. Привличаше ме киното, а после се оказах театрал – драмописец (с петдесет играни пиеси) и автор на много (повече от петдеседет) книги и книжки за малчуганите. В киното съм оставил име само като сценарист в анимацията.

Четях… Каквото ми попадне. На български и на руски. Моето поколение беше щастливо да поназнайва руски език и да чете на руски чудесни художествени и специални книги. Четях, разбира се, и на моя си език и затова го научих добре. Тогава всички деца и младежи бяха много грамотни, а не като сега.

Най-омразната ми книга беше „Парижката света богородица“ защото все не можех да прочета първите й петдесетина страници, в които се обрисуваха с думи разните заврънтулки на чудесната църква. После я прочетох с голямо удоволствие.

Да пишеш за деца… е истинско удоволствие. Това го усетих на стари години, по-точно разбрах със свой опит, че старците наистина се вдетиняват и им е по-лесно да пишат от името на своите герои-деца.

Не пропускайте да се насладите на стиховете на Дядо Пънч в книгата „Целуната жаба“ и ако ви харесат, гласувайте за тях от 19.03. до 30.04.2014 г.!

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.