Силвър

Силвър

Книгата е събрала 11 гласа в категория “Майстори”.

Заглавие: “Силвър” 

Автор: Андрю Моушън

Илюстратор: Любен Зидаров

Преводач: Ирина Манушева

Издателство: “Прозорец”

Кратка анотация за книгата: Вълнуващото продължение на “Островът на съкровищата”, една от най-великите приключенски истории!

Юли 1802 година. В блатистите южни покрайнини на Темза се намира “Испаньола” – странноприемницата на Джим Хокинс и неговия син. Младият Джим прекарва дните си в разходки из мъгливото поречие, а вечер слуша в пивницата историите за морски приключения и проклятия, за убийства и отмъщения, за черни знаци и заровени съкровища.

Изневиделица една нощ по реката пристига тайнствено момиче на име Нати, което носи молба от баща си – Дългия Джон Силвър. Остарял и изнемощял, но все още надарен със странна сила, пиратът предлага на Джим и Нати да отплават към Острова на съкровищата, за да намерят скритата плячка на капитан Флинт. Силвър е наел кораб и силен екипаж, чийто капитан чака единствено картата, скрита в “Испаньола”.

Скоро Джим и Нати отплават от Лондон, но вълнението от морската одисея отстъпва място на ужаса, когато корабът им достига до целта си. Защото Островът на съкровищата вече не е така необитаем както някога…

Кратка информация за автора: Андрю Моушън (роден през 1952 г.) е английски поет и писател. Редактор на “Poetry Review” и “Chatto & Windus”, поет лауреат на Великобритания, съосновател на Поетичния архив и носител на рицарско звание за заслугите си към литературата от 2009 г. Понастоящем преподава творческо писане в Лондонския университет. Член е на Кралското литературно дружество и живее в Лондон.

Кратка информация за илюстратора: Любен Зидаров e роден през 1923 г. във Велико Търново. През 1948 г. завършва живопис в Художествената академия. Илюстрира произведения от над 200 автори – „Андерсенови приказки”, „Хиляда и една нощ”, „Хофманови разкази”, „Том Сойер”, „Хъкълбери Фин” и др.

За илюстрациите си към „Островът на съкровищата” от Р. Л. Стивънсън е отличен с Голямата награда за илюстрация на името на Борис Ангелушев. Любен Зидаров е включен в Почетния списък на наградата “Ханс-Кристиан Андерсен”.

Включените нови илюстрации в „Силвър” са завръщане към незатихващото увлечение на художника по популярното произведение на Стивънсън и неговото продължение, но през естетическата призма на творческата и житейската мъдрост.

Още от книгата: 


 

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.