Силвър

Силвър

Книгата е събрала 11 гласа в категория „Майстори“.

Заглавие: „Силвър“ 

Автор: Андрю Моушън

Илюстратор: Любен Зидаров

Преводач: Ирина Манушева

Издателство: „Прозорец“

Кратка анотация за книгата: Вълнуващото продължение на „Островът на съкровищата“, една от най-великите приключенски истории!

Юли 1802 година. В блатистите южни покрайнини на Темза се намира „Испаньола“ – странноприемницата на Джим Хокинс и неговия син. Младият Джим прекарва дните си в разходки из мъгливото поречие, а вечер слуша в пивницата историите за морски приключения и проклятия, за убийства и отмъщения, за черни знаци и заровени съкровища.

Изневиделица една нощ по реката пристига тайнствено момиче на име Нати, което носи молба от баща си – Дългия Джон Силвър. Остарял и изнемощял, но все още надарен със странна сила, пиратът предлага на Джим и Нати да отплават към Острова на съкровищата, за да намерят скритата плячка на капитан Флинт. Силвър е наел кораб и силен екипаж, чийто капитан чака единствено картата, скрита в „Испаньола“.

Скоро Джим и Нати отплават от Лондон, но вълнението от морската одисея отстъпва място на ужаса, когато корабът им достига до целта си. Защото Островът на съкровищата вече не е така необитаем както някога…

Кратка информация за автора: Андрю Моушън (роден през 1952 г.) е английски поет и писател. Редактор на „Poetry Review“ и „Chatto & Windus“, поет лауреат на Великобритания, съосновател на Поетичния архив и носител на рицарско звание за заслугите си към литературата от 2009 г. Понастоящем преподава творческо писане в Лондонския университет. Член е на Кралското литературно дружество и живее в Лондон.

Кратка информация за илюстратора: Любен Зидаров e роден през 1923 г. във Велико Търново. През 1948 г. завършва живопис в Художествената академия. Илюстрира произведения от над 200 автори – „Андерсенови приказки”, „Хиляда и една нощ”, „Хофманови разкази”, „Том Сойер”, „Хъкълбери Фин” и др.

За илюстрациите си към „Островът на съкровищата” от Р. Л. Стивънсън е отличен с Голямата награда за илюстрация на името на Борис Ангелушев. Любен Зидаров е включен в Почетния списък на наградата „Ханс-Кристиан Андерсен“.

Включените нови илюстрации в „Силвър” са завръщане към незатихващото увлечение на художника по популярното произведение на Стивънсън и неговото продължение, но през естетическата призма на творческата и житейската мъдрост.

Още от книгата: 


 

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.