Шуменските бисерчета от Начално училище ,,Kняз Борис I”

Тази учебна година за учениците от ,,Княз Борис I”- град Шумен започна с творческа среща с детския писател Никола Райков. Тази среща беше наградата, която малките приятели на писаното слово спечелиха от посланическата кампания „Активните бисерчета” 2016 на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно”. Творческата среща стимулира учениците за четене на художествени произведения и възбуди техния интерес да продължават да четат и да участват в нови предизвикателства, свързани с четенето на книги.

В резултат тази година в училището вече има няколко отбора четящи бисерчета от 1. и 2. клас: ,,Сладки, палави и умни”, ,,Всичкознайковци“ и ,,Веселячета“. Капитан на отбор ,,Сладки, палави и умни“ е Беркан Еролов,  който неотдавна стана Супер читател, успял да премине книжното изпитание на ,,Читателска щафета 5: Патилански приключения“ на Националната кампания за насърчаване на четенето, организирана от  фондация ,,Детски книги“. Той спечели Пакостническа грамота и значка ,,Супер читател“, като един от първите петстотин читатели, прочел трите части на популярната сред децата книга ,,Ужасния Хенри“.  Неговият отбор успя да подтикне нови ученици за участие в ,,Бисерче вълшебно“ 2017 година, представяйки по забавен начин, като влогъри, заглавията на номинираната модерна детска литература,  за която малките читатели ще трябва да дадат своя вот тази година. Филмът ,,Малките влогъри“  може да гледате в YouTube на адрес: https://youtu.be/8ukWzkjVX7s.

По повод 2 април – Международния ден на детската книга, учениците посетиха НЧ ,,Стилиян Чилингиров“ – 1963“ – Шумен. Там бисерните отбори представиха книгите на ,,Бисерче вълшебно“ и подканиха останалите ученици да се включат в кампанията за номинирането на детска  книга.  Всички малки читатели получиха подаръци – ценни мисли от известни писатели от библиотекарката Рени Русева, а подкрепящите учители на малките четци г-жа Камелия Рачева и г-жа Снежана Николова, получиха сертификати за приятелство за активно участие в инициативите на читалището, посветени на Деня на детската книга.  Учителките изработиха постери за празника, един от който подариха на библиотеката, за да могат да узнаят за ,,Бисерче вълшебно“ повече деца, като се  надяват, че след срещата ще има много четящи бисерчета и пожелаха успех на всички в класирането за Книжната награда.

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.