„Четящите бисерчета“ от Павликени

Eкипът „Четящи бисерчета” от Основно училище „Св. Климент Охридски” – град Павликени и техният подкрепящ възрастен г-жа Стефка Христова ни писаха, за да разкажат как четат, популяризират „Бисерче вълшебно“ и се забавляват. Ето какво научихме:

„В четири последователни години учениците от нашето училище се включват в кампанията „Бисерче вълшебно”. Тази година и ние решихме да станем посланици на кампанията, за да популяризираме Наградата „Бисерче вълшебно“ сред съучениците и връстниците си и да привлечем още повече последователи на съвременната детска книга. И както пише в приказките „Речено-сторено!”.

Пламен и Боби са двигатели на екипа. Съвместно с Искра изработиха рекламни материали, които предоставихме на всички класни ръководители, за да запознаят своите ученици с проекта „Бисерче вълшебно”. Разбира се, че си направихме и група във Фейсбук: „Четящи бисерчета”, в която поканихме и учителите да се включат. И те ни подкрепиха.

Пламен, Мария и Митко заеха книги от Детския отдел на градската библиотека при Народно читалище „Братство” и ги оставихме на разположение на учениците от І до ІV клас в групите в целодневно обучение. В дейностите по „Занимания по интереси“ настъпи тишина, защото започна четенето. След него дойде и оживлението – коментираше се, спореше се, разказваше се, гласуваше се. А ние се вдъхновявахме за реализиране на нови идеи.

Боби, Пламен и Искра посетиха първокласниците с идеята да ги вдъхновим, като ги запознаем с героите на Николета Новак от серията „Когато малките са големи“ на издателство „Кибеа„. И така Вук и Нада влязоха в класната стая и поправиха една от неразумните грешки на възрастните. А първокласниците проследиха историите на „малките възрастни” в следващите дни. И тъй като и те са читатели с мнение, ще гласуват и участват в инициативата за избор на детска книжка.

Нямаше как да не „потопим” във вълшебството на приказките и децата от подготвителните групи на детските градини в града. И „бръкнахме” в приказната съкровищница от „Нови вълшебни приказки” на Любомир Николов. А там, зад вратата, ни очакваха герои и чудни зверове от далечни земи. За спомен оставихме книжка на децата, за да могат да научат още много и красиви чудни истории. Същата книжка третокласниците подариха на винаги усмихнатите и отзивчиви библиотекарки на Детски отдел на Градска библиотека при НЧ „Братство – 1884” с послание:

Книгите превръщат всеки малък читател
в голям мечтател и велик откривател.
Когато е в света на книгите,
всяко дете като личност расте.
Учи, познания трупа, нужни за всяка наука.
Умни бъдете! Книги, дечица, четете!

Не липсваха и забавления. Малките иноватори Пламен Христов от IV А, Александър Иванов и Александър Галинов от III Б се запознаха с приказката–игра „Кой светна луната” и решиха да се впуснат и в кулинарния свят. Набавиха си продукти, запретнаха ръкави и заедно със своите майки направиха вкусен кекс по рецептата на Избухвация от планетата Вулкан.

А ние ще продължаваме да се опитваме да бъдем феите с вълшебни пръчици, които да орисват нашите малки, големи и още по-големи познати и приятели да искат да вземат и прочетат следващата си книга. До нови срещи и на добър час!“

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.