Поповските „Другари на книгата“ си направиха онлайн среща с Барбара Кантини

Участниците от Читателски клуб „Другари на книгата“ от ОУ „Л. Каравелов“ – Попово се срещнаха онлайн с италианската писателка Барбара Кантини в последните дни на май. Кантини е автор и илюстратор на книгата „Мортина. История, от която да умреш от смях“, която бе номинирана в Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2019 и бързо стана една от любимите на децата от читателския клуб.

„Забавната история на Мортина, прекрасните илюстрации, интересните препратки и бележки накараха децата да четат и препрочитат книгата. Открихме блога на Барбара Кантини в интернет и естествено дойде идеята да се свържем с нея.  За да се осъществи онлайн срещата, с много помогнаха фондация „Детски книги“ и издателство „Кибеа“.“,

споделя Антоанета Йорданова, училищен библиотекар и ръководител на клуба и допълва:

„Вълненията бяха много големи. Срещата бе очаквана дълго време. За пръв път децата от читателския клуб се срещаха и разговаряха с чуждестранен писател. Мелиса от 4.б клас прие задачата да бъде говорител на групата ни. Благодарности за нея и майка й, които подготвиха и преведоха нашите въпроси на италиански език“.

На участниците от Читателския клуб Барбара Кантини споделя колко е радостна от интереса на децата към нея и книгите й за Мортина. Доволна е, че малките читатели веднага са разбрали посланието й – да бъдем толерантни и непредубедени.

Децата от клуба прочитат на Барбара Кантини откъс от книгата за Мортина на български език, а тя им показва италианското издание и куклата Мортина, направена от нея.

„Вие сте първите, които „влизате“ в студиото, в което пиша и рисувам. Никой не е допускан до работното ми място … досега.“, казва тя на новите си приятели от България.

Защо Мортина е зомби? Какво дете беше Барбара Кантини?  Кое е по-важно за детската книга – текстът или илюстрациите? Отговорите на Барбара Кантини можете да научите от интервюто на поповските бисерчета, публикувано на DetskiKnigi.com.

 
Проектът Читателски клубове „Бисерче вълшебно“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществения Борд на Telus International Europe.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.