Читателски клубове от цялата страна се срещат на Пловдив чете

Традиционният фестивал Пловдив чете тази година ще се проведе от 10 до 16 юни и ще превърне града в литературна столица на страната. Детските книги имат сериозно присътвие в тазгодишната програма на фестивала. За пръв път участници в читателски клубове от мрежата на „Бисерче вълшебно“ от цялата страна ще имат обща среща именно по време на Пловдив чете.

Със съдействието на фондация „Детски книги“ близо 150 деца от страната ще посетят Европейската столица на културата 2019 и ще участват в срещите и работилниците с писатели, художници, издатели, както и в практическо обучение за оценка на книги.

Сред гостите на Пловдив чете са холандският писател Хюс Кайер, Мая Дългъчева, Петя Александрова, Нели Маргаритова, Божана Апостолова и Виктор Самуилов. С децата ще се срещнат и илюстраторите Капка Кънева, Петър Станимиров и Дамян Дамянов.

От края на 2018 г. до момента в мрежата читателски клубове „Бисерче вълшебно“ се включиха 79 клуба с близо 4600 деца. С подкрепата на учители и библиотекари децата работиха усилено цяла година, за да изградят умения за критична оценка на детски книги. Срещата в Пловдив допълва обучението им за млади критици, за да се справят успешно с отговорната задача по предварителната селекция на заглавията в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.