Падингтън художник

Падингтън художник - Майкъл Бонд

Книгата е събрала 57 гласа в категория „Откриватели“.

Заглавие: „Падингтън художник”

Автор: Майкъл Бонд

Илюстратор: Р. У. Али

Преводач: Димана Илиева

Издателство: „Агата-А“

Кратка анотация за книгата: Тази книжка запознава малките читатели с една от многобройните истории на прочутото вече и в България мече, което пристига на гара „Падингтън“ в Лондон от Тъмно Перу. Семейство Браун го прибират в своя дом, дават му името Падингтън… след което животът им никога няма да бъде същият, защото и най-обикновените неща стават ужасно необикновени, когато наблизо е мечето Падингтън. Заедно с това Падингтън е образец на добри обноски, на силно развито чувство за справедливост, на несекващо любопитство към света.

Неделната разходка с господин Грубер завършва с изложба на открито и Падингтън с въодушевление грабва четката, а шедьоврите му привличат тайнствен колекционер…

Кратка информация за автораАвтор на повече от сто книги, Майкъл Бонд е роден в Нюбъри, Бъркшир, през 1926 г. и отраства в Рединг. Но преди изцяло да се посвети на писането, той прекарва дълги, щастливи и плодотворни години като телевизионен оператор в БиБиСи.

Вдъхновението за най-известната му творба го спохожда една зима на Бъдни вечер, докато търси подслон от снега в прочутия лондонски магазин „Селфридж”. Там попада на забравена играчка на щанда – малко мече. От него се ражда „Мечето Падингтън”, чието първо издание излиза през 1958 г. Мечките нямат нужда от особени увещания и оттогава Падингтън е изпълнил страниците на 14 повести, различни книжки с картинки и много други текстове, написани за младите духом на всякаква възраст.

Майкъл двукратно получава признание за заслугите си към детската литература – през 1997 г. е удостоен с Ордена на Британската империя, а през 2002 г. заедно с други детски автори е почетен в изложба в Националната портретна галерия в Лондон, отбелязваща сто години литература за деца. Майкъл Бонд живее в Лондон. А от по-малко от месец сър Майкъл Бонд елегантно повдига шапка за поздрав и на българските деца от екрана на игралния филм ПАДИНГТЪН.

Кратка информация за илюстратора: Р. У. Али е американският илюстратор на приключенията на Падингтън. Неговите великолепни илюстрации се появяват по-късно и веднага грабват сърцата на малките читатели.

Кратка информация за преводачаДимана Илиева е преводачът на всички книги за Падингтън. Завършила е с отличие класическа филология в Софийския университет. Брилянтен преводач и редактор. Владее английски, френски, руски, португалски, старогръцки и латински. 

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица: 

Падингтън в зоопарка Падингтън се развихря Падингтън в чужбина Падингтън идва на помощ Отново за Падингтън Мечето Падингтън

 

vote-01

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.