Огромният крокодил

Огромният крокодил

Книгата е събрала 54 гласа в категория „Откриватели“.

Заглавие: „Огромният крокодил“

Автор: Роалд Дал

Илюстратор: Куентин Блейк

Преводач: Катя Перчинкова

Издателство: „Ентусиаст“

Кратка анотация за книгата: 

„Толкова съм гладен вече, че ще трябва да изям шест деца, преди да се заситя!“

Огромният крокодил е отвратителен, лаком, ненаситен звяр, който обича да похапва момченца и момиченца. Но на другите животни им е дошло до гуша от коварните му номера и решават веднъж завинаги да се отърват от подлия злодей.

Малцина знаят, че като дете Роалд Дал живее в Африка. Той е трябвало да се пази не само от гладни крокодили, но и от крадливи маймунки и смъртоносни змии. Точно тези спомени изплуват в съзнанието му, когато започва да пише историята от „Огромният крокодил“.

Кратка информация за автора: Любимият писател на малки и големи – Роалд Дал – е автор на едни от най-известните истории за деца,  които са публикувани у нас с оригиналните корици и илюстрациите на любимия му художник Куентин Блейк, или Куент, както го наричал Дал. Прекрасните му рисунки чудесно допълват историите на писателя.

Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Писателят е сред най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а голяма част от произведенията му са филмирани. Освен увлекателни и много интересни, историите на Роалд Дал са и изключително възпитателни за подрастващите.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва от почитателите на Разказвач №1 в света.

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всички книги на Роалд Дал се даряват на фондация „Роалд Дал“, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица: 
Чарли и шоколадовата фабрика Чарли и Големият стъклен асансьор Вещиците ГДВ Джордж и голямата праскова Жирафът, пеликанът и аз Костенурке, костенурке Вълшебният пръст Фантастичният господин Фокс Семейство Тъпашки Дани - шампион на света Матилда

vote-01

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.