Китай

Китай се намира в континента Азия и е четвъртата по площ държава в света (9 596 960 кв.км).

Тя е и с най-многобройно население – над 1,3 милиарда души (към юли 2012 г.).

Граничи с 14 държави и 4 морета, в пределите на страната влизат над 500 острова.

Общата дължина на реките е над 220 000 км.

Най-известните реки в Китай са Яндзъ и Хуанхъ, но ако погледнете картата на Китай, ще забележите, че част от територията й е заета от пустинята Гоби. Името на пустинята на монголски означава „безводно място“ – тя е и най-студената пустиня след Антарктика.

Връх Еверест, Хималайска планинска верига

Част от Китай е Тибетският автономен регион (Тибет), който пък граничи с връх Еверест – един от осемхилядниците в Хималайската  планинска верига. Историята на най-високия връх на планетата, Еверест (висок 8848 м), и покоряването му от пчеларя Едмънд Хилари и шерпа Тенсинг Норгей е отлично разказана в две енциклопедични издания с едно и също заглавие – „Еверест“. Ако имате желание да научите повече, погледнете отзивите за тях:

Знаете ли, че…

Въпреки огромната си площ, в Китай има само една часова зона! За сравнение, в България също е една, но в САЩ има цели 9. Ако ви е интересно, проверете какво са часовите зони и разберете какво значи координирано универсално време (UTC).

Столица на Китай е Пекин, а националните символи на страната са китайският дракон и голямата панда.

Китайската цивилизация се счита за една от най-старите и най-значимите в света. Дълго време Китай е управляван от императори от различни династии. Китайците са и в основата на много от изобретенията и откритията в древността, които използваме днес. Ето няколко:

 • коприна – коприната е лека и нежна материя, която се получава от изтъкаването на копринени конци.

Те са влакна, които се отделят от ларвата на копринената пеперуда, докато се увива в пашкул. Коприната дълго време е била желана от богатите европейци, а китайците успяват да намерят начин да извличат копринените нишки и запазват технологията в тайна достатъчно дълго време, за да привличат европейските търговци по Пътя на коприната.

 • хартия – хартията започва да се произвежда през I в. в Китай и е пренесена в Европа 1000 години по-късно.

Но как се появява? През 105 г. Цай Лун потапя във вода парченца от бамбук и коноп. Получава течна каша (пулпа), която прецежда и изсушава – това е процесът на правене на хартия до днес. Ако ви е интересно как се произвежда хартията във фабриките, проверете в енциклопедията „История на науката и технологиите“ в категория „Нещотърсачи“.

 • Китайците откриват и редица приложения на хартията като изобретяването на хартиените пари и картите за игра.

Хартиените пари се появяват през X в., когато китайските управници секат тежки монети с малка стойност. Хората оставят своите монети на търговците и използват хартиените разписки, получени в замяна. В началото на XI в. китайското правителство изземва от търговците разписките и ги отпечатва, за да се използват официално като пари. Не вярвате? Потърсете в библиотеката в населеното ви място енциклопедията „Библиотека Знание. Пари“ (изд. Абагар Холдинг“).

 • печатане – най-напред отпечатването на текст се е случвало чрез дървени щампи.

Около 1040 г. Би Шенг изобретява подвижните китайски знаци за печат, а в Европа печатарската преса на Йоханес Гутенберг прави революция едва през XV в. Знаете ли коя е първата книга, отпечатана от Гутенберг?

 • компас – най-напред китайците използват магнитния компас, за да определят правилната посока в планирането на градовете.

Оказва се, че изобретението им е изключително важно за съставителите на карти и за навигацията на корабите.

 • първите механични часовници – през VIII в. китайците създават системата от зъбчати колела, която е в основата на всички механични часовници.
 • барут – изобретен е в Китай през IX в. Представлява смес от сяра, дървени въглища и калиев нитрат. Той е най-старото познато взривно вещество и единственото до средата на XIX в.

Всъщност китайците изобретяват още доста неща, все полезни, които използваме в ежедневието си. Сред тях са чадърите, порцеланът, хвърчилата, юздите, сеизмографите и сметалото. Освен с изобретения, Китай е известен със своите величествени строежи и археологически находки. Ето три от тях:

Великата китайска стена

Великата китайска стена е отбранителна крепост, построена за защита срещу нахлуването на номадски племена на територията на Китай.

Строежът й започва около 220 г. пр.н.е. и приключва около XVII в. Стената е най-дългото съоръжение, изградено от човешка ръка – дължитана й възлиза на повече от 20 000 км. Включена е в списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Не пропускайте на прочетете за премеждията на г-н Хакарайнен (герой на Маури Кунас), който успява да спаси древна китайска ваза от крадци, докато ходи насън. А ако си търсите и други книги, в които се разказва за Великата китайска стена и за Пътя на коприната, потърсете „Детективи с машина на времето. Марко Поло“ и „Детективите Агата и Лари. Откраднатият дракон“ (изд. „ФЮТ“).

Забраненият град 

Пурпурният забранен град е дворцов комплекс в центъра на столицата Пекин. Почти пет века е дом на императорското семейство, което го обитава до 1912 г., когато приключва управлението на династията Цин. Името „Забранен град“ подсказва, че влизането на външни лица в дворцовия комплекс било забранено, а нарушаването на заповедта се наказвало със смърт.

Днес комплексът е дворец-музей. Ако посетите Пекин, не пропускайте да видите какво се крие зад стените на този интересен Забранен град. Книги, в които дворцовият комплекс заема важно място в сюжета, са „39 ключа. Императорският шифър“ (изд. „Егмонт“) и „Ли Мей: Придворна дама в Забранения град 1692-1693” (изд. „ПАН“).

Забраненият град, Пекин, Китай

Теракотената армия

Теракотената армия е скулптурна композиция, състояща се от множество скулптури (над 5000, част от комплекса още не е разкопан) на войници в естествен размер, направени от теракота. Композицията се намира край планината Лишан, близо до мавзолея на император Цин Шъхуан и се счита, че е създадена около 240 г. пр.н.е.

Теракотените войници са впечатляващи, защото всяка статуя е различна от останалите. Освен войниците, в комплекса са открити теракотени колесници и коне.

Любопитното е, че находката е открита едва през 1974 г., когато селяни, копаещи кладенец, случайно попадат на глинени отломки. Теракотените воини се превръщат в едно от най-впечатляващите открития в модерни времена. Строежът на комплекса отнема 40 години и се предполага, че над 700 000 души са участвали в създаването на теракотената армия на император Цин.

Какво още можете да научите за Китай? Любопитни факти

 • Официалният език е мандарински китайски (с изключение на Хонгконг и Макао)
 • Голямата панда, наричана още бамбукова мечка, обитава гористите местности на Централен и Западен Китай. Храни се предимно с бамбук. Китайското правителство си е създало практика да подарява или да дава назаем големи панди на други държави в знак на приятелско отношение, но всъщност китайците са разрешили едва 40 панди да напуснат територията на държавата им.

Международният ден на голямата панда се отбелязва на 16 март всяка година. Тя е застрашен вид и е символ на организацията за защита на дивата природа WWF.

 • Други редки застрашени видове, които живеят в Китай, са: хайнански гибон, северен белобуз гибон, тигър, леопард, снежен леопард и димен леопард. Какви други видове животни, които традиционно обитават териториите на Китай, ще откриете вие?
 • Китайските плоскодънни лодки, джонки, са изобретени преди 3500 г. Използват се и до днес на някои места.
Прочети и научи! Потърси и намери! Корабите в миналото, Едуардо Трухильо, изд. „ФЮТ“
 • Градът с най-много небостъргачи в света е Хонгконг. Там можете да откриете над 8000 сгради с височина над 14 етажа. Макар сградите да са супермодерни, повечето са проектирани и построени според фън шуй – древнокитайски правила за избор на местоположението, облика и обзавеждането за привличане и задържане на положителна енергия. Всичко това научихме от панорамния атлас „Градовете по света“ на Джонатан Литън и Стивън Уотърхаус (изд. „ФЮТ“).

 • За траурен цвят в Китай се счита не черното, а бялото.
 • Традиционната земеделска култура, която отглеждат китайците, е оризът. Отглеждането му ги превръща в производител №1 в света. Зърнената култура вирее в оризища и се обработва чрез рало, теглено от воден бивол. Понякога, когато теренът е хълмист, оризището може да е терасовидно. За съжаление, оризищата произвеждат големи количества метан, с което допринасят сериозно за глобалното затопляне. Знаете ли, че и в България се отглежда ориз?

Пътешественикът може да остане дълго в Китай и да не успее да види всичко. Ние ще спрем нашето общо пътешествие на книгоходците тук, но ако ви е станало интересно да научите нещо повече за Китай, проучете го сами и може да ни пишете на имейл info@biserche.com, за да допълним статията с вашите открития. 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.