Какво постигнаха училищната библиотека към ОУ “Любен Каравелов” и поповските “Активни бисерчета”

Книжната награда “Бисерче вълшебно” се ползва с голяма популярност в ОУ “Л. Каравелов”, гр. Попово, не без дейната намеса на училищния библиотекар Антоанета Йорданова. Ето какво разказва тя за дейността на активните бисерчета:

“След тържественото откриване на кампанията за избор на най-добра детска книга  през 2016 г. от ОУ “Л. Каравелов” вече няма ученик, който да не знае за Бисерчето. Децата с интерес очакваха кои ще бъдат номинираните заглавия за 2017 г., за да започне голямото четене, създаване на отборите “Активните бисерчета”, представяне на книгите и гласуване.
Едни от най-активните бисерчета в училището бяха участниците в група за занимания по интереси “Читатели – откриватели” по проект “Твоят час”. Кръстиха си отбора “Каравеловчета” . Разделиха се на 6 групи. Всяка група представи книгите от “Бисерче вълшебно” на децата в детските градини в Попово, разказаха им за наградата  и им помогнаха да гласуват. Проведоха съвместно занимание с участниците в клуб “В света на приказките”, с които четоха приказките от номинираните книжки. Всяко от децата в “Читатели – откриватели” направи презентация за книгата от Бисерчето, която най-много е харесало. Презентациите бяха пуснати на екрана във фоайето на училището и бяха гледани от учениците от прогимназиален етап.
Активните бисерчета от клуба “Млад журналист” представяха книгите от “Бисерче вълшебно” на страниците на училищния вестник “Училищен живот” в рубриката “Четящите хора”, а за априлския брой на вестника изработиха книгоразделители с номинираните книги.
Активни бисерчета от втори и трети клас  представиха книгите, номинирани за наградата, на своите съученици.
Дейността на активните бисерчета от прогимназиален етап провокира гимназистите от 9.а и 9.б класове на ПГ “Христо Ботев”, гр. Попово, с които учат в една сграда и са читатели на учиищната библиотека, да проведат специален час, в който да се запознаят с номинираните заглавия и да гласуват.
И нещо много важно – по-голямата част от книгите в “Бисерче вълшебно” бяха закупени за  училищната библиотека на ОУ “Л. Каравелов” и предоставени на разположение на учениците.
Нашата равносметка: с помощта на училищната библиотека на ОУ “Л. Каравелов” в Попово, като жури в книжната награда “Бисерче вълшебно” 2017 г.,  гласуваха 348 ученици от I до VIII клас; 2 паралелки IXа и IXб класове от ПГ “Хр. Ботев” – 46 ученици и 160 деца от подготвителните групи 5г. и 6г. от трите детски градини в Попово – “Лястовичка”, “Слънце” и “Здравец”.”

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.