Русенче спечели голямата награда от „Бисерче вълшебно“ 2017

Весел детски празник в Детския отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе на 3 май 2017 г. сложи край на петото издание на наградата „Бисерче вълшебно“ 2017. Цели 1658 русенчета се включиха в тазгодишната кампания, което ги изведе на първо място по брой гласували в цялата страна, което стана възможно благодарение на активната работа на библиотеката. Именно затова крайдунавският град бе избран за домакин на финала на наградата от организаторите от фондация „Детски книги“.

Близо 50 деца от детски градини и училища в града научиха повече за наградата „Бисерче вълшебно“, за нейния своеобразен кръстник Валери Петров и рецитираха неговото стихче, дало името на наградата. Децата се забавляваха с азбучни гатанки и танцуваха с благуните.

По време на празника бяха изтеглени и печелившите читатели сред 6152-те гласували в „Бисерче вълшебно“ 2017. Директорът на русенската библиотека Теодора Евтимова изтегли името на Иван Софков Иванов (8г.) от ОУ Хр. Смирненски“ – Русе, който спечели таблет. Късметът се усмихна на още 10 деца, които получават десет комплекта с книги, осигурени от фондация „Детски книги“.

1. Йонка Боянова Тодорова (14г.) от ОУ „Любен Каравелов“ – Попово
2. Стиван Даниелов Кунчев (7г.) от ОУ „Иван Вазов“ – Силистра
3. Виктор Найденов Червенков (10г.) от ОУ „Проф. Марин Дринов“ – Панагюрище
4. Ивайло Стефанов Стефанов (10г.) ОУ „Иван Вазов“ – Силистра
5. Теодора Ясенова Радева (8г.) ОУ „Иван Вазов“ – Силистра
6. Мирослав Пламенов Драганов (12г.) от СУ „Васил Левски“ – Русе
7. Ивайла Христова Кирева (8г.) от ОУ „Отец Паисий“ – Русе
8. Боян Пухлев (11г.) от ОУ „Любен Каравелов“ – Русе
9. Пламен Пламенов Чобанов (12г.) от СУ „Васил Левски“ – Русе
10. Гергана Кирилова Феркова (10г.) от ОУ „Проф. Марин Дринов“ – Панагюрище

Вирджиния Димчева Юрукова (7г.) от НУ „Княз Борис I“ – Шумен си спечели екземпляр от книгата на Петя Кокудева, „Питанки“, с автограф от илюстраторката Ромина Беневенти.

За своята любима книга гласуваха и 354 бъдещи читатели с мнение (деца под 6 години), за които организаторите също бяха подготвили награди. С помощта на децата в залата бе изтеглена отделна томбола. Комплект музикални фигури за таблет за музициране и книгата „Питанки“ получи Марина Станоева (5г.) от Свищов, екземпляр от „Най-хубавите приказки от 1001 нощ“ отива при Гроздан Донев Георгиев (4г.) от Димитровград, а „Натисни точката“ при Борис Георгиев Ненков (4г.) от Силистра.

Петте победители в посланическата кампания „Активните бисерчета“, които печелят посещение на български писател в своето училище/населено място, бяха обявени от изпълнителния директор на фондацията, Лора Филипова. Късметлиите са:

1. 3 отбора от Начално училище ,,Княз Борис I“ – Шумен с подкрепящи възрастни Камелия Рачева, Донка Хинова и Снежана Николова
2. Отбор „Четящи бисерчета“ от ОУ „Св. Климент Охридски“ – Павликени с подкрепящ възрастен Стефка Христова
3. Отбор „Звездите на с. Труд“ от с. Труд с подкрепящ възрастен Светла Божилова
4. Отбор „Каравеловци“ от ОУ „Л. Каравелов“ – Попово с подкрепящ възрастен Антоанета Йорданова
5. Отбор на участниците в журналистическия клуб в ОУ „Л. Каравелов“ – Попово с подкрепящ възрастен Румяна Стоянова

Комплект с книги на стойност 200 лв. фондация „Детски книги“ реши да връчи на активните бисерчета от ОУ „Любен каравелов“ в Попово за реализираните от тях посещения в трите детски градини от града, презентации и представяния на номинираните книги, като в резултат на това привлякоха 160 деца от подготвителните групи да гласуват за любимата си книга.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” с подкрепата на „Аз чета“ и от 2014 до 2016 година се проведе под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България. Кампанията се организира и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Партньори на инициативата са още Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Асоциация “Българска книга”, Център за приобщаващо образование, Сдружение за градски читални, Читалище.то. Медийни партньори са „Детски дневник“ и семейното онлайн радио Family, а партньор събития е Sofia Ring Mall.

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.