Гласуването в Бисерче вълшебно 2018 започва на 20 февруари

За шести пореден път българските деца ще могат да изберат своите любими книги за изминалата година, номинирани в наградата “Бисерче вълшебно”. Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за модерна детска литература, чието жури са децата. Основна цел на проекта е да запознае читателите от 5 до 16 г. със съвременната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите.

Официалното начало на детския вот ще бъде дадено на специално събитие в Детски отдел на Столична библиотека в 14:00 часа на 20 февруари 2018 г. Гласуването на сайта www.biserche.com ще продължи до 15 април 2018 г. По време на откриващото събитие екипът на фондация “Детски книги” ще сподели какви съпътстващи събития се очакват в рамките на кампанията.

В настоящото издание на наградата могат да гласуват всички деца на възраст от 5 до 16 години. За техния вот се състезават 101 заглавия на автори от 19 държави. Най-голям е броят на българските издания – 32 книги, следвани от книги от британски, американски и немски автори. За първа година се въвежда и нова категория “Нещотърсачи” за детска нехудожествена литература, в която са номинирани 16 заглавия – енциклопедии, научно-популярни книги и пр. В шестото издание има и промяна във възрастовите категории, които вече са четири, вместо досегашните три.

„Нямаме търпение да поставим началото на гласуването в шестото издание на „Бисерче вълшебно“. С всяка година виждаме как все повече изпълняваме заложената цел – да създадем здрава връзка между семейство, училище, библиотека, институции, медии и бизнес, за да отглеждаме истински читатели!“ – разказва Валентина Стоева, председател на Съвета.

В периода на активното гласуване са предвидени разнообразни събития, които да представят още по-добре книгите пред децата, но и да вдъхновят възрастните да ги подкрепят в откриването на новите съвременни детски заглавия. За най-малките читатели предстоят забавни „Книжни пикници“, а за тийнейджърите – впечатляващи книжни сблъсъци. Като част от “Бисерче вълшебно” и тази година продължава кампанията „Активните бисерчета“, в която децата сами осъществяват свои идеи за насърчаване на четенето сред връстниците си. Наградите тази година отново ще бъдат пет гостувания на български писатели в населеното място на най-активните.

„В новото издание ще заложим на засилено представяне на личностите зад книгите – писатели, художници, преводачи, редактори. Подготвили сме нестандартни формати за читателите от 5 до 16 г., чрез които да им разкрием магията в книгите. Надяваме се, че тези нови идеи ще ги провокират да открият своя начин да бъдат лидери на мнение и да се включат в кампанията „Активните бисерчета“, заяви Лора Филипова, изпълнителен директор на фондация “Детски книги”.

Церемонията по обявяване на книгите победители ще се проведе на 22 април 2018 г. Повече подробности за награда „Бисерче вълшебно“ 2018 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com.

Наградата “Бисерче вълшебно” 2018 се осъществява от фондация “Детски книги” по проект, финансиран от програма „Култура“ на Столична община, с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на Министерство на културата. Реализира се в партньорство с Асоциация “Българска книга”, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България”, Читалище.то, читАлнЯта, Заедно в час. С медийното партньорство на “Аз чета”, Дарик радио, Детски дневник, НПО Портал, Данибон, Радио Family, ArtLive. Комуникационен партньор на “Бисерче вълшебно” 2018 г. е дигитална агенция BookMark.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.