Два паралелни клуба „Бисерче вълшебно“ в Столична библиотека

Бисерче 201626 март 2016 г. ще остане знаменита дата в четвъртото издание на награда „Бисерче вълшебно“. Именно тогава екипът на фондация „Детски книги“ успя да проведе два паралелни литературни клуба в Столична библиотека. По покана на писателката Юлия Спиридонова, организатор на инициативите „Кой обича приказки“ и тийн-клуб „Летящо прасе“, срещите с малките и пораснали читатели бяха посветени на книгите, номинирани в наградата. А ето какво се случи в двете срещи…

Лора Филипова и Рая Иванова пристъпиха в света на приказките и поведоха децата на възраст от 3 до 9 години на пътешествие, пълно с много книжни изненади. Сред героите, които децата срещнаха, бяха котараци и грузулаци, скейтбордисти и пухкави мотове, крастави жаби и палави деца. Малчуганите успяха да прелетят Атлантика, да научат в какво се превръщат мечтите на металните кутийки и дори кои са любимите деликатеси на мечета като Падингтън. Освен прочетените от Лора и Рая откъси, децата научиха повече и за награда „Бисерче вълшебно“.

Докато в Час на приказките най-малките читатели тепърва откриваха света на книгите с Лора и Рая, в тийн-залата се вихреше сериозна дискусия. Голяма част от заглавията, номинирани в категория „Майстори“ (12-15 г.), бяха познати на присъстващите юноши. А те определено имаха мнение по темите, оформлението, авторовия замисъл…

Чудесно е да видих как четящи млади хора защитават тезите си и убеждават своите връстници в достойнствата на любимите им четива! На това станахме свидетели и в клуб „Летящо прасе“, където открихме много млади съмишленици:

Награда „Бисерче вълшебно“ 2016 е единствената българска награда за най-добра детска книга, избрана от децата от 6 до 15 години. Четвъртото издание е под патронажа на Президента г-н Плевнелиев и е подкрепено от МОН. Проектът е финансиран от Столичната програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.