Детски книжен празник в Силистра отбеляза края на „Бисерче вълшебно“ 2016

С детски книжен празник в залата на община Силистра на 26.04.2016 г. приключи четвъртото издание на наградата „Бисерче вълшебно“ 2016. Организаторите от фондация „Детски книги“ избраха крайдунавския град за финала на тазгодишната кампания, тъй като за пореден път силистренчетата са сред най-активните участници, благодарение на активната работа на Регионална библиотека „Партений Павлович“. Библиотекарите в Детския отдел реализират по забележителен начин връзката библиотека-училища и превръщат все повече млади хора в четящи бисерчета.

Проливният дъжд не отказа малките и големи читатели. Над 250 деца от града и околните населени места се настаниха в залата на Община Силистра. Детският празник „Бисерче вълшебно“ 2016 откриха танцьорите от състав за естрадни танци към НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1895“, с хореограф Румяна Кънева, пристигнали специално за участието си от град Дулово. Прочетен бе и поздравителен адрес от патрона на наградата, президента на Република България г-н Росен Плевневлиев. От името на Община Силистра поздрав за четящите деца отправи г-жа Цветана Игнатова, директор в Дирекция „Хуманитарни дейности“.

Освен няколко томболи с награди за гласувалите деца, за присъстващите деца и за активните бисерчета, организаторите поведоха малките посетители на пътешествие през книжните светове, разказаха им за наградата „Бисерче вълшебно“, споделиха с тях интересни факти и ги предизвикаха да рецитират в един глас стихчето на Валери Петров, дало името на наградата „Бисерче вълшебно“:

Празникът продължи с азбучни гатанки, палачинкова тайна, викторина и музикални поздрави.
Музикална студия „До-Ре-Ми“ от гр. Силистра с музикален ръководител Бонка Скорчелиева припомни на децата да не се предоверяват на интернет и зареди присъстващите с „До-ре-ми рок“:

В хода на празника се установи, че мнозина от присъстващите четящи деца са участвали в посланическата кампания „Активните бисерчета“ 2016. В томболата за пет награди „Посещение на български писател в училище/населено място“, късметлии са следните отбори:

 1. Инес и Хюляй от ОУ „Любен Каравелов“, гр. Попово
 2. Втори „Б“ клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Кърджали
 3. Екип с подкрепящ учител Камелия Рачева от НУ „Княз Борис I“, гр. Шумен
 4. Екип с подкрепящ учител Румяна Серетлиева от ОУ „Проф. Марин Дринов“, гр. Панагюрище
 5. Екип с подкрепящ учител Елена Гитова от ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Крън

Комплект с книги на стойност 200 лв. фондация „Детски книги“ реши да връчи на активните бисерчета от втори „Б“ клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Кърджали за реализираната от тях най-оригинална идея в посланическата кампания.

В присъствието на нотариус бяха изтеглени и печелившите читатели сред 4490-те гласували в „Бисерче вълшебно“ 2016. Късметът се усмихна на 9-годишната Гена Иванова Ненова, ученичка от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Силистра, която спечели единия от таблетите. Наградата й бе връчена по-късно в библиотеката от г-жа Даниела Недялкова, директор на РБ „Партений Павлович“. Вторият таблет отиде при Радослава Станимирова Танева от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Карнобат.

Десет комплекта с книги, осигурени отново от фондация „Детски книги“, отидоха при:

 1. Кристиан Радославов Комитов от ОУ „Любен Каравелов“ – Попово
 2. Селин Метин Мустафа от ОУ „Любен Каравелов“ – Попово
 3. Симона Атанасова Атанасова от СОУ „Христо Ясенов“ – Етрополе
 4. Георги Стойков Барзеков от ОУ „Проф. Марин Дринов“ – Панагюрище
 5. Любомир Мартинов Тодоров от ЦДГ „Детелина“ – Тервел
 6. Радина Станиславова Стефанова от Павликени
 7. Семра Билянт Тефик от СОУ „Димитър Талев“ – Добрич
 8. Серкан Илмаз Зия от СОУ „Димитър Талев“ – Добрич
 9. Крум Ивелинов Иванов от 6 ОУ „Граф Игнатиев“ – София
 10. Радостина Иванова Иванова от ОУ „Любен Каравелов“ – Попово

Грамоти за вдъхновители в кампанията за насърчаване на четенето получиха учители и библиотекари от училищата в Община Силистра, НЧ „Заря-1957“, както и библиотекарите от Детския отдел на РБ „Партений Павлович“. Г-жа Даниела Недялкова, директор на библиотеката, прие грамотата за най-активна библиотека в „Бисерче вълшебно“ 2016.

Финалът на празника стана още по-цветен от тръгналите си с балони присъстващи деца, осигурени от Община Силистра.

Ето и няколко снимки от събитието:

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” цели да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Наградата се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 г. се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Партньори на инициативата са още Национален център за книгата при НДК, Асоциация “Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Национална мрежа за децата, Асоциация “Родители”, Национално сдружение на общините в Република България, Център за приобщаващо образование, Информационен портал за неправителствените организации в България, Столична библиотека, Сдружение за градски читални, Сдружение “Всичко за книгите”, DigitalKidZ, “Младият Пловдив чете”, “Забавното четене”, Читалище.то, “Читатели четат поезия”.

Медийни партньори на “Бисерче вълшебно” 2016 са “Детски Дневник”, Аз-детето, Тийнпроблем, Peika.bg, Дневникът на мама, радио “Фемили”, Детски календар “Занимавки”, сайт “Данибон”, форум “Цитаделата”, както и блоговете “Книгозавър”, “Четецът”, “Алиса в чизми”, “Ana’s handbag”, “Книжен Петър”.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.