Българските деца избраха любимите си книги за 2015 година

На 22 април в арт-пространство „Фабрика 126“ в София бяха обявени победителите в четвъртото издание на наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца, „Бисерче вълшебно“ 2016.

В категорията „Откриватели“, в която гласуваха децата на възраст от 6 до 8 години, с 263 гласа статуетката отиде при книга от български автор – „Бъди ми приятел” (изд. Кръгозор) на Юлия Спиридонова-Юлка с илюстратор Пенко Гелев. Нейни подгласници със 154 гласа са „Градът на скейтбордовете: Годишното състезание“ с автор Мария Мартин и илюстратор Ива Груева (изд. „Еко Кидс“) и „Детето на Грузулака“ с автор Джулия Доналдсън, илюстратор Аксел Шефлър и преводач Манол Пейков (изд. „Жанет-45“) със 114 гласа.

В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) 259 читателски гласа събра „Наследниците: Островът на изгубените” на Мелиса де ла Круз (изд. „Егмонт“) и те изстреляха книгата на първото място. 141 деца са оценили достойнствата на “Малката Голяма Божана и тайните” на Божана Апостолова (изд. „Жанет-45“), с което й отреждат второто място в категорията. Третото място е за “Детективите Агата и Лари: Разследване в Гранада” на Стийв Стивънсън (изд. „ФЮТ“) със 139 гласа.

В категорията за най-големите читатели, „Майстори“ (12-15 г.), за пръв път книгата победител не е публикувана от изд. „Егмонт“. Тийнейджърите класираха на първо място „Българ 2: Лабиринтът на времето“ на Неделчо Богданов (изд. „Сиела“). Книгата получи 123 гласа. Второто място остана за Том Егеланд и “Загадката на катакомбите” (изд. „Персей“) с 55 гласа, а 44 гласа отредиха третото място на “Царството на Кенсуке” на Майкъл Морпурго (изд. „ФЮТ“).

В категорията „Иноватори“, въведена през 2015 г., бяха номинирани 7 проекта, 5 от които на български автори. С 546 гласа книгата „Нещата, на които не ни учат в училище“ на Емил Конрад (изд. „Егмонт“) получи статуетката „Торнадо“. На второ място се нареди книгата-игра „Реши загадките в града“ (изд. „Клевър бук“) с 64 гласа, а на трето с 60 гласа – интерактивната книга „Котаракът и Спасението на Аврея“ с автор Ал Торо (сдружение „Книги-игри“).

По традиция организаторите връчиха и закачлива награда на книгата, събрала най-много гласове от бъдещите читатели с мнение – децата под 6 г. Бъркалка за забъркване на всякакви книжни вкусотии за подхранване на детското любопитство и въображение получи Мария Мартин – автор на книгата „Годишното състезание“ (изд. „Еко Кидс“). Тя получава тази награда за втори пореден път.

По време на церемонията бяха изнесени и любопитни данни за гласуването по категории и по населени места. Инфографиките можете да видите по-долу:

Голям детски книжен празник ще отбележи финала на кампанията „Бисерче вълшебно“ 2016 на 26 април 2016 г. от 13:00 часа в Силистра  – градът с най-много гласували деца в последните две издания на наградата. Много игри и забавления очакват малките и големи любители на книгите на площада пред РБ „Партений Павлович“. По време на събитието с помощта на публиката ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури, които ще получат специални награди от организаторите – 2 таблета и 10 комплекти с книги. Всички присъстващи на празника деца ще могат да се включат в томбола за допълнителни награди, осигурени от фондация „Детски книги“.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” цели да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Наградата се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 г. се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Партньори на инициативата са още Национален център за книгата при НДК, Асоциация “Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Национална мрежа за децата, Асоциация “Родители”, Национално сдружение на общините в Република България, Център за приобщаващо образование, Информационен портал за неправителствените организации в България, Столична библиотека, Сдружение за градски читални, Сдружение “Всичко за книгите”, DigitalKidZ, “Младият Пловдив чете”, “Забавното четене”, Читалище.то, “Читатели четат поезия”.

Медийни партньори на “Бисерче вълшебно” 2016 са “Детски Дневник”, Аз-детето, Тийнпроблем, Peika.bg, Дневникът на мама, радио “Фемили”, Детски календар “Занимавки”, сайт “Данибон”, форум “Цитаделата”, както и блоговете “Книгозавър”, “Четецът”, “Алиса в чизми”, “Ana’s handbag”, “Книжен Петър”.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.