Същност и външност

 

В книгата "Същност и външност" ще умуваме над един труден въпрос за домашно.

Ще се чудим какво му е лошото на един мираж.

Какво ще стане, когато бабата отвори шкаф в "подредената" стая.

Дали може някой да те бие, но "всъщност" да е добър.

Ще станем детективи, за да видим зад привидностите на едно престъпление. И ще се запитаме какво ли би станало, ако Снежанка беше изчакала малко, преди да приеме подаръка на бабичката. И как може човек да разбере каква е неговата същност?

В поредицата "Философски закуски" големите въпроси на общуването, себепознанието, обществото, събитията от новините и важните събития от нашия собствен свят са разказани така, че да предизвикват децата сами да намират отговори. И да си задават нови въпроси. Контекстът са ситуации от детския живот, излезли сякаш от Малкия Никола. Или пък въображаеми ситуации. Истории с приказни герои.

Автори на книгата са професорът от Сорбоната Мишел Пюеш и детската писателка Брижит Лабе. Илюстрациите на Жак Азам са адаптирани на български от Миглена Папазова.

Кратка информация за автора: 

Брижит Лабе е френска писателка, която умее да предава и най-сложната материя на разбираем за децата език. В поредицата „Философски закуски“ ще откриете интересни въпроси, поднесени по любопитен за малчуганите начин, чрез които авторката провокира критичното мислене и изграждането на ясни критерии за добро и зло, правилно и неправилно…

Откъс:
Откъс от "Същност и външност"
Ами всъщност… той е добър!
Макс се прибира от училище разплакан. Ален го е цапардосал. Той познава Ален много добре, заедно са от детската градина, а родителите на Ален са приятели с неговите.
– Миличък – казва майка му, докато го успокоява, – Ален винаги е бил побойник, но аз го познавам, той не е лошо момче!
– Така е, майка ти е права: всъщност той е добър – додава бащата на Макс.
Според родителите на Макс дълбоко в себе си Ален е добър, но това просто не си личи.

Прочети още

Според тях той „изглежда лош“, но всъщност „е добър“. Сякаш има двама Аленовци.

Да, вярно, госпожа Юртен бие децата си, но всъщност дълбоко в себе си много ги обича. Виктор Дарм удря жена си, но всъщност дълбоко в себе си я обича.
Наистина ли дълбоко в себе си тези хора са различни от това, което показват? Крие ли се у тях същество, различно от външното? Това би било много притеснително! Защото, ако от външното не си личи какви хора са те наистина, как да се ориентираме?
Накрая ще започнем да си мислим, че всичко, което виждаме, е фалшиво, и да вярваме, че има някакъв друг, по-истински и по-реален свят скрит някъде зад външността. Не, дълбоко в хората не се крие друг, по-истински свят: госпожа Юртен е насилница, господин Виктор Дарм също е насилник, а онова, което те правят, не е проява на любов.
Свий тескта

Още книги от поредицата:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.