За рева на лъва

Корица: За рева на лъва
Издания:твърда корица

 

В „За рева на лъва“ едно момиченце потегля на спасителна експедиция в съседната зоологическа градина.

Един лъв тъгува. Едно кученце гони опашката си. Едно парцалено мече свиква събрание. Една лекарка пише рецепта за ментови мъфини. Рой комари долитат на помощ, забравили да хапят.

Какво могат да направят заедно приятелите? Неочаквано много неща.

Това разказват латвийският писател Юрис Звиргздинш (когото вече познаваме от „Меча република“) и литовската илюстраторка Лина Дудайте.

Откъс:
Откъс от "За рева на лъва"
ВСТЪПИТЕЛНА ГЛАВА, В КОЯТО СЕ ЗАПОЗНАВАМЕ С РАСА, МАЙКА Ѝ, ТОБИАС И ЗОРО

Прочети още

Раса беше вече голямо момиче – скоро щеше да стане на пет – и умееше да чете и да пише с ГЛАВНИ БУКВИ.
Майката на Раса се казваше Лайма, беше художничка и много работеше. Раса знаеше, че когато мама работи, тя не бива да ѝ ПРЕЧИ, но не винаги успяваше. Двете не бяха сами. У тях отдавна живееше парцаленото мече ТÒБИАС, а наскоро към семейството се беше присъединило и кученцето Зоро. Веднъж сутринта то просто СЕ ПОЯВИ.
Зоро беше много добродушен, никога не хапеше и никого не лаеше. Раса дори си мислеше понякога, че Зоро е малко наивен. Способен беше с часове да гони собствената си опашка, да гледа през прозореца и джафка по пасажите от облаци по небето, а когато Раса правеше слънчеви зайчета с огледалцето, се хвърляше да ги лови! Майка ѝ се смееше: ако дойдат крадци, Зоро сигурно ще ги посрещне с чай и бисквити!

Всички живееха на четвъртия етаж в една голяма къща. От другата страна на прозореца имаше балкон, където в сандъчета растяха латинки, а долу беше улицата, от двете страни на която се издигаха стари кестени. В дъното ѝ започваше паркът. Там често подскачаха зайци, а веднъж, както се разхождаха със Зоро, Раса и майка ѝ видяха да притичват и две невестулки.
В другия край на парка се намираше ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА.
През пролетта кестените цъфтяха с прекрасни бледозелени цветчета на пищни гроздове. Раса знаеше, че когато цветчетата се отронят, по клоните ще се появят зелени таралежести помпони. През есента те щяха да се разпукнат и да пуснат на воля лъскавите кафяви кестени. Колко хубаво се замерва с тях! И още: от кестените и жълъдите могат да се правят чудесни мънички крави, коне и овце с кибритени клечки за крака. Лятото едва беше ЗАПОЧНАЛО, но на етажерката на Раса още от миналата есен пасеше цяло СТАДО ланшни кестени.
Истинските крави, коне и овце живееха на село. Там живееше и бабата на Раса.
Щом майка ѝ дорисуваше ГОЛЯМАТА си поръчка за издателството, всички заедно щяха да отидат на гости у баба на село.
Тук Раса се намръщи – при нея сигурно щеше да завари и двете си братовчедки.
Те бяха УЖАСНИ. И имената им бяха такива! По-голямата се казваше Лутеция и беше на осем, ходеше на училище и от време на време, ни в клин, ни в ръкав заявяваше: А НИЕ В УЧИЛИЩЕ...!
По-малката беше на шест, но послъгваше, че е на седем. Нейното име също беше УЖАСНО – Конкордия! Конкордия ходеше на детска градина и също като кака си се хвалеше: А НИЕ В НАЙ-ГОРНАТА ГРУПА...
И двете бяха лоши. НАГРУБЯВАХА СЕ. Пък и – Раса се подсмихна – си играеха с кукли, с барбита! Техните барбита бяха ГЛУПАВИ и САМОНАДЕЯНИ. Не спираха да се одумват, да сплетничат и да се карат за рокли и дрънкулки. ГЛУПАВИ, ГЛУПАВИ, ГЛУПАВИ!!!
Раса се замисли и пъхна палец в устата си, но бързо се опомни – слава богу, че никой не я видя! Усмихна се. Ще им покаже тя на тези двете ФУКЛИ и БАНДИТКИ! Раса си имаше Зоро и Тобиас и щеше да играе с двете си братовчедки само тогава, когато си пожелаеше. Нямаше да позволи да мачкат Тобиас и да карат Зоро да танцува на два крака.
Свий тескта

Още книги от автора:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.