Смехът и сълзите (Философски закуски)

Корица: Смехът и сълзите (Философски закуски)
Част от Философски закуски поредица:
Издания:твърда корица

 

„Смехът и сълзите“ е най-новата детска книга от поредицата „Философски закуски“, написани от професора от Сорбоната Мишел Пюеш и детската писателка Брижит Лабе и издавани на български от издателство „Точица“. Илюстрациите на Жак Азам са адаптирани на български от Миглена Папазова. Преводът е на Валентина Бояджиева.

„Философските закуски“ не са типични детски книги, не са приказки, нито пък са детски енциклопедии. Те са изненадващи с начина, по който внимателно превеждат децата (а и техните родители) в една територия за свободно общуване по някои не съвсем лесни теми. В книгите няма готови формули, а истории-примери (някои доста забавни), които са много близки до ежедневието на децата. Чрез тях може да бъде поставено началото на разговор за демокрацията и диктатурата, войната и мирът, успехът и провалът, същността и външността, любовта и приятелството, насилието и ненасилието, а вече и за смеха и сълзите.

И смехът, и сълзите често са породени от емоции, които трудно се поддават на правила. Само опитайте да сподавите смеха си, ако видите как строгият учител по химия всъщност носи гащи на патета! Или сълзите, ако нещо наистина ви засегне. Смехът и сълзите бликат от нас и е хубаво да се вслушваме в тях, казват Мишел Пюеш и Брижит Лабе.

„Сълзите са думи, които не можем да изречем, думи без букви, думи, непроизносими за устата. Прозрачни, течни и солени думи, които се изливат от очите и излизат направо от тялото.“, пишат още те.

Освен за различните възможни причини да плачем, авторите отговарят на някои въпроси като това дали можем да се смеем на всичко, смелост ли е да плачем, смеем ли се или плачем от щастието. И в тази книга не са пропуснати онези чувства или случки, които могат да ни притеснят или объркат. Понякога те са породени от тъга, скръб или присмех, а друг път са свързани с онзи „луд смях“, който не можем да удържим и за който вече стана дума.

Кратка информация за автора: 

Брижит Лабе е френска писателка, която умее да предава и най-сложната материя на разбираем за децата език. В поредицата „Философски закуски“ ще откриете интересни въпроси, поднесени по любопитен за малчуганите начин, чрез които авторката провокира критичното мислене и изграждането на ясни критерии за добро и зло, правилно и неправилно…

Още книги от поредицата:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.