Нъцки

Корица: Нъцки
Издания:мека корица (английски)
Страници: 64

Виктор Самуилов пише поезия за деца, без да се опитва да се хареса на възрастните. Той умее да критикува възрастните и го прави с чувство за хумор и елегантност, която не осмива и не нагрубява директно, но оставя неприятен вкус, ако имаш трески за дялане.

Така характерните за творчеството на Виктор Самуилов черти ще откриете и в “Нъцки”. С оранжево-червената си корица тя излъчва жизнерадост, но и показва, че трябва да подходим с особено внимание към 38-те стихотворения в нея. А те са и забавни, и жужащи като стършелчета; разказват за баби и дядовци, за родители и детски пакости.

Кратка информация за автора:

Виктор Самуилов е роден на 10 май 1946 г. в София. Завършил е българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” (1970). Работил е в младежки, литературни и сатирични издания (1970-1978) и като редактор в Студия за анимационни филми “София” (от 1978). Той е един от основателите и редакторите на хумористичния седмичник “Тримата глупаци” (излизал до 1999 г.).

Автор е на близо 20 книги за деца и възрастни, 7 от тях са получили национални отличия. Сред поетичните му книги за деца са “Безсърдечен грамофон” (1982), “Домашно море” (1983), “Ей така” (1987), “Между нас да си остане” (1989), “Ние, мушмороците” (2004), “Опако дете” (2005), „Чудовище вкъщи” (2009), „През девет локви в десета” (2011), „Зодия Хлапак”– книжка календар (2013), "Не е честно!" (2015) и "Нъцки" (2018).

Номиниран е за Мемориалната награда "Астрид Линдгрен" за 2018 и 2019 г.

Кратка информация за илюстратора: 

Люба Халева завършва Националната художествена академия (2002) в специалност „Плакат и визуални комуникации“. Работи в сферата на съвременното изкуство и графичния дизайн. Има участия в Sofia Design Week, в групова изложба BOUNDLESS Amsterdam и в Триеналето на плаката в Търнава, Словакия, както и опит в областта на театралния афиш (Народен театър „Иван Вазов“ и Театрална работилница „Сфумато“). Първа награда в конкурса на Venus Febriculosa за корицата на „Лолита“ от Владимир Набоков (2010). Нейно дело са много от кориците на съвременни четива, които излизат на родния пазар.

Люба е илюстратор на двата тома от поредицата "Весел, гъделичкащ смях" на Маргарит Минков. Впечатляваща е и работата ѝ по "Книгата на всички неща" от холандския писател Хюс Кайер.

Още книги от този автор:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.