Иван Глупака

 

‌Авторът на „Война и мир“ създава приказката за Иван Глупака през 1885 г., но разпространението и преиздаването ѝ са забранени от държавния Комитет по цензурата. Неприемлив се оказва фактът, че историята осмива богаташите и съвременния начин на живот. Затова приказката става популярна едва в началото на XX век.

"Приказката разглежда и алчността, и стимула да воюваш и заграбваш, осъжда леността и приближава част от героите до дяволските постъпки. Възмездието е налице, поуката – също. Съвсем в духа на руските народни приказки Лев Николаевич Толстой е съумял да предаде на децата житейски уроци, които изискват не сляпо следване, а размишления."

Сега книжката ще може да зарадва своите малки и големи читатели и с превод на български, а смешните случки са изобразени с красиви извезани илюстрации, дело на талантливата Калина Мухова.

За поредицата:

Поредицата “Детски шедьоври от велики писатели” на изд. “Лист” предлага издания за истинските ценители на добрата литература, без оглед на възрастта им. Освен текстовете на световноизвестни творци, поредицата се отличава с работата на най-добрите преводачи от съответните езици и с илюстрациите на художници, внимателно подбрани за всеки отделен проект.

Кратка информация за автора:

Лев Николаевич Толстой (1828 – 1910) е сред най-великите писатели в руската и световната литература: романист, прозаик, публицист, основател на философско-религиозно учение.

Авторът на „Война и мир“ създава приказката за Иван Глупака през 1885г. Впоследствие обаче разпространението и преиздаването ѝ са забранени от държавния Комитет

по цензурата. Неприемлив се оказва фактът, че историята осмива богаташите и съвременния начин на живот. Приказката става популярна в началото на XX век.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.