Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше

Корица: Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше
Издания:мека корица
Страници: 48

"– Haближaвaмe ли Бpaзи-лияаа?– викaшe Пeтя.
– Когo зa-cи-лиии? – викaшe Колeтo."

---

“- Папагал е по-добре, той може да говори – каза Колето.

- А да пее може ли? – попита Петя.

- И да пее може – каза Колето.

- По ноти ли? – попита Петя.”

Колето Панкин решава да се развее до Бразилия. С аероплан. Приятелят му Петята Ершов изобщо не вярва и двамата непрекъснато се препират кой е крив и кой – прав. Като на шега двамата успяват да убедят един пилот да ги закара до "Бразилия", където откриват руси туземци, колибрита и кондори. Накрая се прибират у дома с... автомобил.

Майсторът на абсурдизма Даниил Хармс е сътворил страхотна история за деца и възрастни с чувство за хумор. Преведена от Бойко Ламбовски и с илюстрации от Дамян Дамянов, книгата е част от поредицата "Детски шедьоври от велики писатели".

Кратка информация за автора:

В зората на сталинския терор и битката за електрификация на целия СССР геният на абсурдизма Даниил Хармс, който никак не обичал децата, качва две момчета на аероплана за Бразилия. Подобен сюжет звучи леко абсурдно, но е факт – през 1928 г. Хармс пише историята „Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше” и тя се нарежда сред най-известните му произведения. За разлика от други негови творби, не е била забранявана и с него изд. “Лист” отбелязва 75-годишнината от смъртта на писателя.

Колкото и да не харесвал да пише за хлапета, авангардистът се отнасял изключително сериозно към задачата да съчинява литература за тях. От края на 20-те години до края на 30-те той сътрудничи активно на детските списания „Еж”, „Чиж”, „Сверчок” и „Октябрята”, където публикува стихове, разкази, надписи към рисунки, шеговити реклами и главоблъсканици. Именно текстовете за деца са неговият постоянен и в повечето случаи единствен източник на доходи.

През 1932 г. Хармс е обвинен в антисъветска дейност и е изселен в Курск. Когато се връща, детските книжки остават единственото му препитание. Кратките театрални сцени, стиховете и другите текстове, които пише, така и не публикува приживе. През 1941 г., по време на Втората световна война отново е арестуван, този път за „пораженчески изказвания”, защото заявил: „Ако ми връчат призовка за мобилизация, ще вкарам една в мутрата на командира, нека ме разстрелят, но униформа няма да облека и няма да служа в съветската армия, не желая да ставам такова лайно”. Избягва разстрела и постъпването в армията, защото симулира лудост. Въдворен е обаче в психиатрия, където умира от глад по време на блокада на Ленинград от хитлеристка Германия.

Кратка информация за илюстратора:

Дамян Дамянов е роден на 5 април 1982 г. Работи в областта на книжния дизайн (с повече от 1000 реализирани корици), плакатът, илюстрацията, пощенската марка, калиграфията. Пише статии посветени на изкуството на плаката и графичния дизайн.

Дамян е автор на редица филателни издания в периода 2004-2014 г. Има редица публикации по проблемите на плаката и графичния дизайн в сп. Prographica. Има множество самостоятелни изложби, както и участия в One Design Week – Пловдив, на биеналето на хумора и сатирата – Габрово.

През 2017 г. Дамянов става носител на Национална награда "Константин Константинов" в категория "Илюстратор".

Откъс:

Книги от поредицата "Детски шедьоври от велики писатели":

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.