Артисти

Книгата „Артисти” представя една детска фантазия-пътешествие до всички континенти, от които момчето Божидар довежда по едно непознато животно в родния си град. Защо? За да участват в градския концерт.

Летейки със самолет над континенти, океани и морета, момчето измисля истории за различни животни, риби, рибари, лодки, скутери, русалки. Чрез  въпроси и задачи, свързани с текста и различни сфери на човешкото познание, авторката общува с малките читатели като стимулира детската любознателност, активизира способността им за самостоятелни разсъждения, развива наклонностите им към художествено творчество и повишава вниманието им към словото и различните му форми на приложение.

Стихотворението „Артисти” спечели първа награда през 2014 г. на Националния конкурс за детска поезия „Стоян Дринов”, гр. Панагюрище.

Кратка информация за автора/илюстратора: 

Юлия Момчилова е родена в гр. Сливен. Завършва Музикалната гимназия в гр. Бургас и Българска Държавна Консерватория. Работила е в Софийски духов оркестър. От студентските си години сътрудничи на детските редакции на Българска национална телевизия и Българско национално радио като автор на приказки, стихотворения и сценарии. Има публикации на куклени пиеси, а също на приказки и стихотворения в различни детски списания и вестници, между които сп. "Славейче", "Другарче" (Ниш), "Калинка", "Пчелица", "Бърборино", в. "Детски свят", в. "Венче" и др. Получавала е награди от конкурси за оригинални куклени пиеси - „Златният делфин“ (анонимен),  гр.Варна (1990 г.) и „Михаил Лъкатник“ гр.Ямбол (2003 г.); за стихотворения - от анонимния конкурс Непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов“ (2013 и 2014г.), а през 2016 г. става носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ с книгата си „Игрите на палавата виелица” (2015г.). Авторка е на музика за деца и на текстове за детски песни от композитора Филип Павлов. Сборници с нейни приказки и стихотворения са публикувани от издателствата: "Фют"("Лесно ли е да си Дядо Коледа?", "Търся приятел", „Дъга” ("Зелени игри"); „Български писател”(„Зимни лудории”); „Писец” („Вълшебната нощ”, „Игрите на палавата виелица”, „Охлювче” и „Артисти”), като последните шест книги са илюстрирани от авторката.

 

Откъс:

Други книги от Юлия Момчилова:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.