Пеликанът Лапнишаранчо

Корица: Пеликанът Лапнишаранчо
Издания:мека корица (английски)

 

Книгата „Пеликанът Лапнишаранчо/ The Gullible Pelican” е предназначена за деца в предучилищна възраст. В нея на два езика (български и английски) се разказва случка с един пеликан, който лесно може да бъде излъган, защото не познава цифрите, не може да смята, дори и най-лесните задачи го затрудняват, но пък умее да лови ловко рибки в езерото, където живее.

Книгата се опитва чрез познавателни игри и леки задачи из областта на началната аритметика да представи на децата числата от 1 до 10 - как се изписват, как се употребяват, какво е събиране, какво е изваждане. В нарисуваното езеро децата могат да оцветяват по собствено желание и въображение нарисуваните рибки, да ги броят, да научават цифрите, оцветявайки  само верните. Покрай приказката, нарисуваните риби и фигури на цифри, те ще разберат за какво служат цифрите, какво представляват действията събиране и изваждане.

Текстовете в книгата са на български и английски език. Българо-английският речник помага на децата да научат нови английски думи и да затвърдят в съзнанието си българските. За улеснение английските думи са поставени по реда на появяването им в текста, а не по азбучен ред.

Децата, които обичат да рисуват, са окуражени да оцветят илюстрациите.  Проявявайки творческо съучастие, те биха изпитали удовлетворение от факта, че оцветявайки сами илюстрациите, книжката им се е превърнала в пъстроцветна и особено ценна, заради техния творчески принос. Ако детето не желае да рисува, не го принуждавайте. Илюстрациите няма да загубят въздействието си като черно-бели графики и ще продължат да съдържат знанията, за които е създадена книгата.

Кратка информация за автора/илюстратора:

Юлия Момчилова е родена в гр. Сливен. Завършва Музикалната гимназия в гр. Бургас и Българска Държавна Консерватория. Работила е в Софийски духов оркестър. От студентските си години сътрудничи на детските редакции на Българска национална телевизия и Българско национално радио като автор на приказки, стихотворения и сценарии.

Има публикации на куклени пиеси, а също на приказки и стихотворения в различни детски списания и вестници, между които сп. "Славейче", "Другарче" (Ниш), "Калинка", "Пчелица", "Бърборино", в. "Детски свят", в. "Венче" и др. Получавала е награди от конкурси за оригинални куклени пиеси - „Златният делфин“ (анонимен),  гр.Варна (1990 г.) и „Михаил Лъкатник“ гр.Ямбол (2003 г.); за стихотворения - от анонимния конкурс Непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов“ (2013 и 2014г.), а през 2016 г. става носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“ с книгата си „Игрите на палавата виелица” (2015г.).

Авторка е на музика за деца и на текстове за детски песни от композитора Филип Павлов. Сборници с нейни приказки и стихотворения са публикувани от издателствата: "Фют" ("Лесно ли е да си Дядо Коледа?", „Дъга” ("Зелени игри"); „Български писател” („Зимни лудории”); „Писец” („Вълшебната нощ”, „Игрите на палавата виелица”, „Охлювче” и „Артисти”), като последните шест книги са илюстрирани от авторката.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.