25 ОУ „Д-р Петър Берон“ се присъедини към инициативите за насърчаване на четенето

IMG_6212Вълнуващите срещи на децата с книгите, осъществени чрез инициативите „Сподели книжка“ и награда „Бисерче вълшебно“, продължиха с посещение в 25 ОУ „Д-р Петър Берон“.

Срещата, осъществена на 31.03.2016 г. в присъствието на кмета Христо Апостолов, заместник-кмета Грети Стефанова, старши-експерта по култура и социални дейности Мартин Миланов, ПР-експерта Нора Пиперевска и редактора на детски книги Ира Коловска, започна с музикално изпълнение на млади училищни таланти. След това учениците от първи до четвърти клас разказаха повече за своите читателски интереси и станаха дарители.

По време на срещата г-н Апостолов сподели пред децата на какво го е научил спортът, какво са му дали книгите и колко е важно четенето и спортните занимания да вървят ръка за ръка. Той обърна внимание, че именно книгите са го насочили към специалността „Инженерна екология“, а спортът го е научил на дисциплина и уважение. Интересните въпроси, които децата му зададоха, засягаха както любимите му четива, така и въпроси за екологията и благоустройството в района.

Малчуганите, пожелали да дарят своите любими книги за училищната библиотека, разказаха кое най-много им е харесало в четивата. След това всеки млад дарител получи специална карта от кмета, удостоверяваща благородното дело. Всички дарени от децата заглавия ще бъдат включени във фонда на училищната библиотека.

Награда „Бисерче вълшебно“ също намери своето място в срещата с децата. По покана на районната администрация, Валентина Стоева разказа на малчуганите повече за целите на наградата и ги насърчи да станат почетно жури. За да се улесни достъпът на малките читатели до номинираните в наградата книги, кметът Апостолов дари на 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ част от заглавията, а фондация „Детски книги“ допълни кметското дарение с още книжки.

Ето и снимки от събитието:

Награда „Бисерче вълшебно“ 2016 е единствената българска награда за най-добра детска книга, избрана от децата от 6 до 15 години. Четвъртото издание е под патронажа на Президента г-н Плевнелиев и е подкрепено от МОН. Проектът е финансиран от Столичната програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.