134 книги ще се състезават в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020

134 са книгите, номинирани в осмото издание на Национална награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2020. Децата на възраст от 5 до 16 години ще могат да изберат сред тях своите любими художествени и нехудожествени заглавия.

Рекорден е и броят на книгите от български автори – цели 45, сравнено с 34 през 2019 година.

Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Организатор на “Бисерче вълшебно” е фондация “Детски книги”, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието и науката.

Начало на гласуването ще бъде дадено в 11:00 часа на 5 февруари 2020 г. в Академия „Никола Тесла“ и ще продължи до 23:59 часа на 4 април 2020 г. Номинациите са разпределени в четири възрастови категории за художествените произведения и една категория “Нещотърсачи” за нехудожествени книги.

Най-голям е броят на номинациите в категория „Изследователи“ (8-10г.) – 33, следвана от „Откриватели“ (5-7г.) – 31 книги. В категория „Мечтатели“ (11-13г.) книгите са 28. В тийнейджърската „Майстори (14-16г.) и в „Нещотърсачи“ номинациите са по 21.

Броят на издателствата и самопубликуващите се автори, които се включиха в „Бисерче вълшебно“ 2020, е точно 50.

Като допълнение към основните дейности в кампанията, през 2019 г. фондация „Детски книги“ започна изграждането на мрежа от читателски клубове „Бисерче вълшебно“ в страната. Целта е децата да придобият умения за оценка и подбор на качествени четива и от 2021 г. да се превърнат в детско жури, което да прави предварителна селекция на книги за краткия списък на Награда „Бисерче вълшебно”. През изминалата година бяха създадени 79 читателски клуба, които обхванаха над 4600 деца. Тази година броят им продължава да расте, а организаторите подготвят още една изненада за децата и техните учители.

Церемонията, на която ще бъдат обявени победителите във всяка от категориите, ще се проведе на 22 април 2020 г., а втората годишна среща на читателските клубове от страната ще бъде на 23-24 април 2020 г. в София.

Награда „Бисерче вълшебно“ се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката, фондация „Глобални библиотеки – България“, фондация „Заедно в час“, Premio Travel. Част от дейностите са финансирани по Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г. Медийни партньори на кампанията са AzCheta.com, Детски дневник, Данибон. 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.