100 години Валери Петров – покана за среща с Анна

На 22 април 2020 г. отбелязваме 100-годишнината от рождението на Валери Петров – поет, писател, преводач и създател на обичаните от поколения деца “Пет приказки”.

По традиция, навръх датата от рождението му се връчват и статуетките в Национална награда “Бисерче вълшебно”, в която изборът на детски книги се прави единствено от деца.

Поради извънредните обстоятелства ще отбележим специалната годишнина по нетрадиционен начин, като се срещнем виртуално с внучката на Валери Петров – Анна Хаджимишева. Ще поговорим за спомените й от детството, свързани с дядо й; за писателските му навици и за богатото културно наследство, което е завещал на внуците си.

Гледайте излъчването на срещата на живо в YouTube канала или във Фейсбук страницата на “Детски книги”.

Валери Петров (1920–2014 г.) е български поет, сценарист, драматург и преводач от еврейски произход. Завършва хуманитарна медицина в Софийския университет. Работи като военен писател по време на Отечествената война, а след това става един от основателите и зам.-главен редактор на в. “Стършел”.

От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. Бил е редактор в Студия за игрални филми “Бояна”, редактор на издателство “Български писател”, народен представител в VII. Велико народно събрание. През 2003 г. е избран за академик на БАН.

Носител е на награда на Министерството на просветата за 1987 г., на наградата “Христо Г. Данов” за цялостен творчески принос през 2006 г. и на държавната награда “Св. Паисий Хилендарски” през (2007 г.. През 2013 г. е удостоен с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент. Вписан е в почетния списък на Международния съвет за книги за младите хора (IBBY) за “Пет приказки” (1988 г.). 

На децата Валери Петров е известен най-вече като автор на обичаните “Пет приказки”: “Бяла приказка”, “Копче за сън”, “Меко казано”, “В лунната стая” и “Пук!”. Именно от последната приказка идва и името на Национална награда “Бисерче вълшебно”, учредена през 2013 г. от фондация “Детски книги”.

Анна Хаджимишева е дъщеря на преводачката от италиански и френски езици Бояна Петрова и на фотографа Иво Хаджимишев. Тя е внучка на Валери Петров, а днес държи семейната книжарница “Нисим” (бул. “Васил Левски” 59, София).

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.