„Истории за споделяне“ – училищната библиотека в Сопот се сдоби с нови книги

Слава Цилкова е училищен библиотекар в СУ „Иван Вазов“ – Сопот от 1989 г. Тя е и ръководител на читателски клуб от мрежата „Бисерче вълшебно“. През октомври 2019 г. училището, в което работи, се включи в кампанията „Истории за споделяне“ на Kinder България.

С дружни усилия и намиране на съмишленици СУ „Иван Вазов“ се оказа сред 15-те победители, събрали най-много гласове по време на гласуването, които получиха книги на стойност 3000 лв. Ето как отбелязаха пристигането на книгите в Сопот:

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Началото му е през далечната 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875 г.).

Обстоятелствата на грипна пандемия не ни попречиха да проведем заплануваното за 2 април 2020 г. в библиотеката на СУ „Иван Вазов“ събитие „Истории за споделяне“. Осъществихме го, използвайки възможностите на социалните мрежи – Facebook.

Припомнихме си кампанията, в която се включихме от 10 октомври до 15 ноември 2019 г., организирана от Киндер България.

„Истории за споделяне“ – страхотна инициатива за четенето, за писането, за книжката и мишката, за историите, за фантасмагориите, за децата които обичат да четат, за децата, на които им четат.

История, която обогати фонда на училищната библиотека – свързващото звено между учители и ученици в образователния процес.

История, която сплоти всички – ръководство, учители, служители, ученици, родители, граждани и приятели.

И доказахме, че ЗАЕДНО МОЖЕМ да спечелим. Имахме богат избор – 5000 заглавия, подходящи за деца. Спряхме се на 249 книги на стойност 3010,27 лв. Подборът се оказа труден, но удовлетворихме желанията на учениците – да са новоиздадени, да са забавни, фантастични, романтични… Разбира се, има и образователни.

Чрез виртуална разходка в библиотеката, всеки може да разгледа книгите и да направи своя избор за деня, в който тя ще отвори врати за читателите си:

В деня на детската книга, от 15:00 часа, децата от клуб „Бисерче вълшебно“ участваха в онлайн среща с авторката на „Мотовете“ Радостина Николова.

От 17:00 часа последваха живото предаване във Фейсбук страницата на НЧ „Васил Левски 1928 г.“ – София, където Борис Самаринов представи биографията на Ханс Кристиан Андерсен и прочете негови приказки.

От 19 март 2020 г. участниците от клуба имат собствена група в Messenger и всекидневно получава видеата на Вал Стоева – главен редактор на сайт “Детски книги”.

В нестандартни условия продължаваме да четем, за да се включим в гласуването за Награда „Бисерче вълшебно“ и в предизвикателството Книгоходец.

ЧЕТЕНЕТО Е УДОВОЛСТВИЕ.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.