Светът на пчелите – на фокус в ЧК „Приказен свят“, Рила

В библиотеката на НЧ „Христо Ботев – 1898 г.“ кипи оживление: участниците в читателския клуб „Приказен свят“ проведоха своята среща, която посветиха на пчелите.

Техен водач в света на специалните насекоми беше енциклопедията „Пчелите” на полския художник Пьотр Соха. След емоциите от срещата с изключителното голямоформатно издание, всяко дете получи пчелна пита за стимулиране на четенето, в която да постави първите си ларвички, т.е. новите заглавия, изписани на листчета и навити като ларви.

Библиотекарката Соня Първанова споделя:

Срещата бе изпълнена с много вълнение, тъй като децата имаха възможност да се запознаят с новите книги, дарени от Фондация „Детски книги”. С огромно удоволствие всичките книги бяха взети да се четата.

А за да стимулирам четенето при децата, направих пчелни пити. Идеята е, когато вземат дадена книга, да записват заглавието и автора на лист хартия, който да оформят като ларва и след като върнат вече прочетената книга, тази ларва да се превърне в пчела.

Определено пчелните пити предизвикаха голямо впечатление у най-малките читатели, тези от първи клас. До сега не се бяха осмелявали да вземат книги за вкъщи, но след идеята, всяко дете си взе книга и написа своята първа ларва в пчелната пита. Скоро очаквам и първите излюпени пчелички.

Идеята се появи покрай енциклопедията на Пьотр Соха – „Пчелите”. И изключителни илюстрации и заинтригуващи факти, децата слушаха с интерес и захлас.

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.