Спорт+четене=мисия възможна :)

IMG_6212Има все повече инициативи за насърчаване на четенето, които се появяват и мигновено печелят одобрението на деца и възрастни. Но най-хубаво е, когато подобни културни и образователни инициативи си подават ръка и вървят съвместно към общата си цел – изграждане на грамотно поколение.

На 22 март 2016 г. кметът на районната администрация „Красно село“ и неговият екип поставиха началото на своята кампания „Сподели книжка“, целяща да насърчи четенето и да работи за попълване фондовете на училищните библиотеки в района. Първата среща се проведе в 132 СОУ „Ваня Войнова“, в присъствието на кмета Христо Апостолов, заместник-кмета Грети Стефанова, старши-експерта по култура и социални дейности Мартин Миланов, ПР-експерта Нора Пиперевска и редактора на детски книги Ира Коловска.

Г-н Апостолов, бивш възпитаник на 132 СОУ и трикратен медалист от републикански първенства по бокс, разказа на присъстващите деца на какво го е научил спортът, какво са му дали книгите и колко е важно четенето и спортните занимания да вървят ръка за ръка. Той сподели още, че книгите са го насочили към специалността „Инженерна екология“, а в детството си е бил от по-буйните деца, като Емил от Льонеберя.

Децата, пожелали да дарят своите любими книги за училищната библиотека, разказаха кое най-много им е харесало в четивата. След това всеки млад дарител получи специална карта от кмета, удостоверяваща благородното дело. Всички дарени от децата заглавия ще бъдат включени във фонда на училищната библиотека, която трябва да отвори врати за новата учебна година.

Награда „Бисерче вълшебно“ също намери своето място в срещата с децата. По покана на районната администрация, Валентина Стоева разказа на малчуганите повече за целите на наградата и ги насърчи да станат почетно жури. За да се улесни достъпът на малките читатели до номинираните в наградата книги, кметът Апостолов дари на 132 СОУ „Ваня Войнова“ част от заглавията, а фондация „Детски книги“ допълни кметското дарение с още книжки.

Ето и снимки от събитието:

Награда „Бисерче вълшебно“ 2016 е единствената българска награда за най-добра детска книга, избрана от децата от 6 до 15 години. Четвъртото издание е под патронажа на Президента г-н Плевнелиев и е подкрепено от МОН. Проектът е финансиран от Столичната програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.