Активните #бисерчета от 2б клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Кърджали

На редакционната електронна поща получихме трогателно писмо от активните #бисерчета от 2 „б“ клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Кърджали. Екипът ни бе силно впечатлен от дейността на децата за популяризиране на наградата и затова решихме да публикуваме цялото им вдъхновяващо писмо.

„Здравейте!

Това сме ние Активните #бисерчета от 2 „б” клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали. А това е линк с историята на първата ни среща с наградата „Бисерче вълшебно”:
https://biserche.com/kak-glasuvaha-pa-rvoklasnitsi-ot-ou-sv-sv-kiril-i-metodij-ka-rdzhali/

Тогава бяхме първокласници… Сричахме, но с интерес разгръщахме книгите… и се включихме в „Бисерче вълшебно 2015”. Всички получихме грамоти за почетно жури и бяхме много щастливи! Страхотни емоции!

Вече сме второкласници и сме част от Активните #бисерчета2016. Но преди да разкажем за нашите инициативи като активни бисерчета, бихме искали да споделим и как гласувахме в „Бисерче вълшебно 2016”.

Много се зарадвахме, когато в един зимен ден в началото на февруари класният ни ръководител госпожа Павлина Митрева ни съобщи за „Бисерче вълшебно“ 2016. В продължение на седмица, с нейна помощ, се запознавахме с номинираните книги в различните категории. Бяхме приятно изненадани, когато разбрахме, че в категория „Иноватори: Мултимедийни и интерактивни книги” е номинирана книгата „Мида, раковина и море”, която преди лятната ни ваканция след първи клас, получи всеки един от нас като подарък от кмета на община Кърджали – инж. Хасан Азис. Книжката е много интересна, пренася ни в забавен интернет клуб „ваканция” и ни напомня за лятната ваканция – пълна с игри и четене на любими книги.

И така, с подкрепата и на нашите родители, класът единодушно реши, че ще се включим и в „Бисерче вълшебно“ 2016. Но не само като гласуваме чрез колективната форма за избраната книга, но и като станем Активни #бисерчета от 2”б” клас при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – посланици на „Бисерче вълшебно“, единствената награда за детско-юношеска литература в България, чието жури са младите хора от 6 до 15 години.

Всеки ден някой от нас носеше избрана книга от номинираните. Заедно или на групички ги разглеждахме, четяхме, разказвахме, обсъждахме, разменяхме. Когато всеки от класа бе готов с избора на своето книжно „бисерче”, заедно с госпожа Митрева попълнихме формата за гласуване, която тя да изпрати. И тъй като сме интерактивни деца, всички гласувахме и за книга в категорията „Иноватори”. Сега всеки от нас, освен, че е горд носител на грамота за почетно жури, стиска палци за победа на „своята” книга, надява се да е един от щастливците в томболата с награди и е неуморен в дейностите като част от Активните #бисерчета от 2 ”б” клас.

А като такива реализирахме няколко добри инициативи:

1. Поставихме си целите: Да популяризираме инициативата сред учениците, но не само от нашето училище, а и сред повече деца на Кърджали! Да бъдем активни читатели и читатели с мнение!!! И … да спечелим посещение на български автор в нашето училище или да спечелим комплект книги, с които да обогатим класната ни библиотека!!!
2. С помощта на нашите учителки – госпожа Павлина Митрева /класен ръководител/ и госпожа Маргарита Йорданова /възпитател/ изготвихме атрактивно информационно табло за „Бисерче вълшебно” и за номинираните книги в различните категории, с което да привлечем вниманието на ученици, учители и родители от училището. На 16 февруари поставихме таблото на специално място в коридора на училището, през който минават много хора, които ще могат да се запознаят с наградата.
3. Организирахме и проведохме „Открит урок за насърчаване на четенето: Бисерче вълшебно 2016”. На него присъстваха представител на РИО на МОН в Кърджали /госпожа М. Кротнева/, представител на община Кърджали /госпожа Н. Попова/, директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” /госпожа Л. Янкова/, учители от нашето училище, родители, ученици от други класове. По време на урока по интерактивен начин разказахме за нашето участие в „Бисерче вълшебно” и защо четенето на книги е важно и интересно. Неизменна част от урока бяха книгите, за които децата от класа избрахме да гласуваме и мотивирано защитихме своя избор. Избор на книга и избор да бъдем активни читатели и читатели с мнение!

Интересно допълнение на урока бяха тениските, с които бяхме облечени ние – Активните # бисерчета от 2 „б” клас и нашите учителки – тениски със специално лого „Бъди читател с мнение! #бисерчета 2016 * Бисерче вълшебно 2016*” (с тях бяхме през целия ден – като част от инициативите ни за популяризиране на „Бисерче вълшебно”). В края на урока официалните гости получиха подарък тениски като нашите и специално послание, с което приканваме всеки един от тях да популяризира наградата „Бисерче вълшебно 2016” сред децата на Кърджали.

Урокът завърши с представяне на щанд на „Бисерче вълшебно 2016” през междучасието, на който ние и нашите учителки разказвахме на ученици от училището за наградата и подарявахме изготвени в часовете по СИП Предприемачество и с помощта на родители информационни материали – книгоразделители, стикери и брошури на тема „Бисерче вълшебно 2016” и насърчаване на четенето…

Всяка инициатива и интересът към нея ни донесе много положителни емоции и ни мотивира все повече да продължаваме с дейностите си като Активни #бисерчета. Планираме още инициативи, за които с удоволствие ще разкажем: участие в специално радиопредаване по радио „Кърджали”, в което да представим единствената награда за детско-юношеска литература в България, чието жури са младите хора от 6 до 15 години и да разкажем накратко за номинираните книги, които са ни харесали и за които гласувахме, както и информационна кампания в Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” в гр. Кърджали.

Изпращаме Ви снимки, пълни с много „бисерни” усмивки, и оставаме верни почитатели на интересните и увлекателни детски книги!
С уважение и поздрави от Кърджали:

Активните #бисерчета от 2 „б” клас
на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Кърджали
и техните учителки:
Павлина Митрева – класен ръководител
Маргарита Йорданова – възпитател

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.